Jak nepřetížit zásuvky v kuchyňské lince do max. 6A bez předjištění?

(1/2) > >>

Petan12:

Vyhlídl jsem si zářivkové svítidlo pod kuchyňskou linku se zásuvkami, ale výrobce u svítidla uvádí, že zásuvky jsou pro MAX. 6A. Svítidlo není vybaveno jakoukoliv pojistkou, a tak nevím, zda jej lze bez problémů zapojit na stávající rozvod který je jištěn jističem 10A nebo zda je nutné jistič vyměnit za 6A.
Jedná se mi spíše o normy, v zásuvkách budu používat malé spotřebiče max. do 500W, takže na 6A což by mělo odpovídat cca 1300W? se nikdy nedostanu a tak vyhoření snad nehrozí.

Jiří Schwarz:
To svítidlo je určeno pro pevné připojení?

Obecně bych u kuchyňské linky předpokládal nějakou mikrovlnku, rychlovarnou konvici a to jsou docela žrouti. A když "paní domácí" řekne že si to koupí, tak si to koupí a zastrčí do první zásuvky která je tam.

Maroš Klein:
Za určitých okolností pri rozumnom využití vytiahnete z 6A aj 2kW. Ale ak chcete svietidlo viac ako existujúci istič 10A, dokúpte si k nemu aj jeden chránič s nadprúdovou ochranou  6A/0,03/B.
Strkať do tých zásuviek môžete čokoľvek, dôležité je aby to „vyhadzovalo“ keď treba a nie fungovalo.

Petan12:
Ano, svítidlo je určeno pro pevné připojení. Uvnitř je svorkovnice ( Nula, uzemnění, fáze pro zářivku, a fáze pro zásuvky ). Ze zdi mám vyvedený kabel 3x1,5 který je připojen na okruh osvětlení v kuchyni, na jistič 10A, takže zapojení jsem chtěl učinit tak, že fáze ve svorkovnici spojím ( nevím proč jsou oddělené ) a připojím na přívod.
Zásuvky budu skutečně využívat jen pro malé spotřebiče, velké žrouty jako mikrovlnku a konvici mám zapojené v normálních zásuvkách, ale kvůli jejich nedostatku je nutné při potřebě jiného spotřebiče něco vypojit, a to celkem otravuje. Chtěl bych tedy nějaké zásuvky navíc, a jako nejsnazší řešení se mi jeví právě toto svítidlo.
Takže to, že se těch 6A nepřekročí bych ohlídal. to je v pořádku. Jedná se mi spíše o to, zda to neodporuje nějaké normě.
A pokud ano, tak jako další řešení mě napadlo do svítidla přidat pouzdro s tavnou trubičkovou pojistkou na 6A.

Jiří Schwarz:
Pokud je to pevně připojené, stává se to součástí pevné elektroinstala ce a protože to nemá definovaný odběr (do zásuvky je možné připojit i něco výkonnějšího),  je tam rozpor mezi jištěním přívodu a parametry, které povolil výrobce.
Přidáním pojistky se z legislativního pohledu stáváte výrobce, přebíráte zodpovědnost, protože jste výrobek upravil.
Kromě toho je možné, že montáží se zařízení stane součástí nábytku a požadavek normy pro instalace v nábytku také nesplníte...
Možná by bylo "nejméně špatným" řešením snížení jištění okruhu.
Protože "správné" řešení si ve vašem případě moc představit neumím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana