Kde hledat závadu po přímém úderu blesku do objektu?
Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec 10.11.2015, 17:59
...Pokud pro hromosvod použiji solidní součásti tak snad mohu být v klidu?
Áno, realita je taká, že solídna vonkajšia ochrana objektu sa oplatí.
V bežnej praxi si majiteľ po údere maximálne skontroluje či bleskozvod na streche ostal a či je strecha celá. Nejaké spoje a prechoďáky si už blesk hádam zavarí aj sám. :)
RT je v jeho myšlienkových pochodoch niekde na posledných miestach, teda pokiaľ sa nezatiahne do udalosti poisťovňa.
V drvivej väčšine prípadov sa ale prednostne riešia vnútorné škody.
Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl 10.11.2015, 23:16
Pokud by byl vnejsi LPS proveden kvalitne a z kvalitne provedenych komponent, tak by mohlo byt vse OK. Ale soucasti revize je i prohlidka zarizeni, takze by se LPS omrknul, jestli neni nekde neco utrzeny, roztavenyho, a tak. Takze bych vtom prinos videl. Pokud by to byla revize provedena od stolu, tak samozrejmne nic neresi.
Debatu jsem chtěl stočit směrem k rozdělení materiálů do kvalitativních tříd, podobně jako u zámků, z mého laického pohledu je prapodivné, že v oboru elektro to tak není, přitom je velký rozdíl mezi výrobci.
Vít Rotrekl:
Citace: Milan Hudec 11.11.2015, 08:15
...přitom je velký rozdíl mezi výrobci.
To jistě je. Ale já jako montér, přece nemůžu zkoumat, jestli má ta svorka takový nebo makový parametry. Když mě ji tam projektant navrhne, tak očekávám, že ví co dělá. Bohužel realita je jiná, to víme všichni.
A proto používáme na hromosvody, téměř výhradně komponenty z Neumarktu.
Jan Franěk:
Jsa pln nedůvěry v cokoliv, bych zkontroloval každý hromosvod po " testu bleskem". Pokud bych neobjevil alespoň náznak "prskání" na některé ze svorek, nějakou nemohl utáhnout, asi bych byl celý nesvůj a ztratil důvěru v sebe sama a především mou revizáckou znalost.
Tím chci jen říci, že mě praxe naučila věřit jen sám sobě a jen tomu co vidím a změřím. Bez ohledu na kvalitu použitého materiálu, je zde ještě ošidný lidský faktor.
Vzpomeňme třeba na nedávné téma o oddálených jímačích bez oddálení a podobně. Tam by to ani nerez z Neumarktu nemohl zachránit.
ALe jinak musím s Milanem souhlasit. Vlastně bych se nebál rozdělit používaný materiál do dvou tříd. Třída I komponenty z Neumarktu.
Třída IV všichni ostatní. Nic mezi tím nějak nevidím.
Když se vrátím zpět k původnímu dotazu. Zkuste pozvat nějakého RT, nebo projektanta na prohlídku vašeho domu a zkuste si nechat sepsat základní nedostatky v ochraně před bleskem. Možná se budete divit. Najděte s třeba některého ze zdejších diskutujících, který se nachází nedaleko vašeho objektu a pak nás můžete informovat o výsledku. Osobně bych uvítal další informace od odborníka a možná i navrhnuté řešení.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk 11.11.2015, 22:27
... Třída I komponenty z Neumarktu.
...
Bohužel po této planetě chodí i egoističtí patlalové, v jejichž rukou ani "logo výrobce nebo místo výroby" nemusí být zárukou té nejlepší úrovně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana