Jak si legislativně vyložit aktivní hromosvod na letištní hale?
Mirek Čech:
V tom případě na co kolaudační řízení či výchozí revize ? Když ve finále si to každý udělá jak se mu zrovna chce ...
Je pravdou že když podívám jaké auta mají čerstvou STK tak se nestačím divit..
Má někdo nějakou zkušenost s instalací ESE v zahraničí ? Jak to mají legislativně ošetřeno třeba v Německu či v jiných zemích asi nemá smysl se dívat směrem k východu ale i když člověk nikdy neví .
Pracuji jako důlní elektrikář a nikdy by mne nenapadlo si něco udělat po svém jak se mi to zrovna hodí. To co řekne projekt a revizní technik je pro mne výchozí a směrodatné..
Maroš Klein:
Citace: Jiří Adamec 65 10.11.2015, 20:31
Ono je to asi opravdu těžké. Dnes jsem viděl elektroinstala ci objektu skladu, který prošel "řádnou" kolaudací před třemi lety. Projekt bylo mé dílo, takže vím co bylo yyprojektováno ...
Zmeny počas stavby sú jej normálnou súčasťou. A preto je dobré si zazmluvniť projektanta aj ako dozor s následným vypracovaním PD skutočného vyhotovenia. Ináč nič iné, ako sledovať svoju PD rozkmásanú na cucky sa ani nedá.
Citace: Mirek Čech 10.11.2015, 21:09
...To co řekne projekt a revizní technik je pro mne výchozí a směrodatné..
Na začiatok dobre. Ale až sa postupom času posuniete odborne ďalej, stanú sa pre vás východiskovými a smerodajnými zákonné a technické požiadavky na zaistenie minimálnej bezpečnosti. A nezabúdajte ani na fakt, že sa na svet okolo seba tiež pozeráte z „východu“. :)
František Šohajda:
Citace
Má někdo nějakou zkušenost s instalací ESE v zahraničí ?
Když jsem ve středomoří, jako elektrikář vidím "vysoko" ;D ;D tak na každém hoteli je ESE....plno osob v hoteli!!
Hotely jsou majetkem majitelů různých zemí...bouřkov á činnost je daleko větší jak u nás!
Nezastávám se ESE ale klasiku jsem na 4-5hvězdičkových hotelech neviděl v žádné středomořské zemi. Čím to asi bude?? :-\ A to nejsou jednotky, desítky,stovky hotelů.
Také by mě zajímalo proč tam jsou, když hoteliéři ručí za životy lidí v něm?Nemalým jměním.
Zdeněk Mazač:
Citace: František Šohajda 11.11.2015, 08:57
Hotely jsou majetkem majitelů různých zemí...bouřkov á činnost je daleko větší jak u nás!
Nezastávám se ESE ale klasiku jsem na 4-5hvězdičkových hotelech neviděl v žádné středomořské zemi. Čím to asi bude?? :-\ A to nejsou jednotky, desítky,stovky hotelů.
Také by mě zajímalo proč tam jsou, když hoteliéři ručí za životy lidí v něm?Nemalým jměním.
A když je majitel hotelu ze země, kam nesahá jurisdikce země kde má hotel?
Nebo se založí firma a ta hotel provozuje, ředitel má povinnost udělat zisk a určitě to není odborník elektro. Pak výdaje na údržbu omezí, ale třeba koupit nový koberec není problém. Technické problémy řeší člověk, který také nebývá z elektro oboru a tak se lépe ovládá. Pokud něco ví o odpovědné osobě je na něm, jak se s tím vypořádá. Tito lidé rotují mezi hotely a společnostmi.
Nebo se na údržbu založí další společnost a pak odpovědná osoba za el. zařízení je pod dvojím tlakem a to pod tlakem ředitele hotelu, který je sice z jiné firmy, ale rozhoduje o financích a další tlak vytváří ředitel firmy na údržbu. Že je to ve skutečnosti propletenec těch samých osob není relevantní, odpovědnost za elektriku má vždy RT a osoba odpovědná za el. zařízení. Takže majitel je v klidu.
A pro pojišťovny jsou hotely tak dobrý zákazník, že se pojistné události řeší po dohodě. Hodně věcí se také vyřeší vyrovnáním na dlan, každý hotel generuje dostatečný zisk.
Žádný hotel nemá zájem ventilovat navenek jakýkoliv problém.
Mirek Čech:
Ale stejně to někdo musí vyprojektovat a schválit tak aby to odpovídalo normám té země v které je hotel postaven nebo se pletu ?
Ještě v bývalé firmě která se zabírala výrobou kovoobráběcích strojů tak pro každou zem kam se exportovalo bylo nějaké specifikum třeba Kanaďané měli zvláštní požadavky na použité kabely a nikoho nezajímalo že se to vyrábí v ČR.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana