Proč zmizí napětí v zásuvce když odpojím TV anténu?
Martin H.:
Citace: Serena 03.11.2015, 17:07
.... ale jaké bylo mé překvapení, že v celém bytě zmizelo napětí v zásuvkách.
Nezmizlo. Naopak. Objavilo sa aj tam, kde ho nikto nečaká!
Dôležité varovanie prišli hádam včas. Ešte vysvetlenie pre neelektrikárov - pokazil sa "hrubý drôt", ktorým elektrika "odchádza" z bytu. Prúd si našiel "náhradnú cestu" cez koax. To je však zlá a nespoľahlivá cesta. Čo neodtečie cez koax si bude hľadať ďalšie cesty, napr. cez práčku alebo chladničku, ktorej sa dotknete. Preto ide o život.
Maroš Klein:
Predpokladám jednofázovú prípojku. Pripusťme ale teoreticky aj inú možnosť, teda aspoň podľa otázky. Zmizlo v zásuvkách v celom byte, a teda svietiť možno môže. Cesty koaxov sú nevyspytateľné .
Ale ak sa pri pozeraní telky ešte v pohode aj perie, pečie a varí káva a to všetko naraz, môže to byť ešte domotanejšie ako sa na prvý pohľad javí.
Tak či onak, platí všetko vyššie uvedené.
V panelákoch som niekedy bežne nameral medzi odpojeným F a PE(PEN) aj 60V, a kolísalo to.
Citace: Martin H. 04.11.2015, 07:49
...Čo neodtečie cez koax si bude hľadať ďalšie cesty, napr. cez práčku alebo chladničku, ktorej sa dotknete. Preto ide o život.
Teoreticky áno. Keď on je ale ten dotyk prakticky v drvivej väčšine prípadov jednopólový. Kým sa niečo skutočne stane, tak sa to zvykne opraviť. Nič predsa nefunguje, opravuje sa viac menej okamžite, a v paneláku sa nejaký „znalec“ PEN-u vždy nájde.
A potom sa čudujme, že na elektriku ľudia kašlú. ;)
Martin H.:
Citace: Maroš Klein 04.11.2015, 08:43
Teoreticky áno. Keď on je ale ten dotyk prakticky v drvivej väčšine prípadov jednopólový.
Odborníkov som asi pobavil čítaním o hrubom drôte, no snažil som sa o najjednoduchši e vysvetlenie. To tu autor otázky na svoje "Proč?" nedostal, pretože hasiť akútny problém bolo prednejšie. Hádam sa ešte ozve, ako to dopadlo.
Mal som len pár "jednopólových dotykov" za život, ale boli to veľmi jasné varovania. Uverili by ste: Keď som bol malý chlapec, u spolužiaka mali trasúcu zárubňu na dverách do kúpeľne. Oni si zvykli a návštevám to ukazovali ako atrakciu "poď sem a tu sa chyť!". (zle).
Serena:
Problém snad vyřešen.
V jedné zrušené zásuvce byly dva černé dráty svorkou k sobě a dva hnědé dráty svorkou k sobě. U hnědých drátů se svorka propálila, já jsem oba hnědé dráty zaizolovala, ale nespojila, protože jsem nevěděla jestli tou svorkou předtím byly jenom zaizolované nebo i propojené. Teď jsem ty hnědé dráty svorkou propojila.
Omlouvám jsem, že vám ze mě určitě vstávají vlasy hrůzou.
David Frýba:
Zahráváte si. Z čeho myslíte, že se asi ta svorka propálila? Ze dvou zaizolovaných drátů? Krom sebe ohrožujete i okolí. Proč jsou ty dráty hnědé se ani neptám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana