Co byste vzkázali panu "projektantovi", potažmo investorovi takového hromosvodu?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 01.11.2015, 19:34
Pod co by jste se nepodepsal?
Co je špatného na opravě?
A po pravdě, nevidím ani důvod, proč by se měl elektro projektant pod cosi takového podepisovat. Nevidím ani důvod, proč ho do toho zatahovat.
Vzhledem k opravě by měl mít poslední slovo revizní technik, který to bude posuzovat dle původní projektové dokumentace.
Pořád nevím, kde je ten problém.
Podle mě zateplení způsobí minimálně dvě věci:
- Změna rozměrů objektu, byť nepatrná, ale soudruzi sousedi nám to např. v případně našeho domu dali řádně sežrat...
- z poměrně nehořlavého betonového panelu se jaksi stane poměrně hořlavý polystyren, případně o trošku méně hořlavá vata.....
Otázka zní, jestli zateplení lze považovat za opravu objektu.... Pak by na to asi nebylo třeba stavební povolení, viz. první z mých připomínek...
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Lukáš Rotrekl 01.11.2015, 19:42
Citace: Jiří Novotný- Stryker 01.11.2015, 19:34
Pod co by jste se nepodepsal?
Co je špatného na opravě?
A po pravdě, nevidím ani důvod, proč by se měl elektro projektant pod cosi takového podepisovat. Nevidím ani důvod, proč ho do toho zatahovat.
Vzhledem k opravě by měl mít poslední slovo revizní technik, který to bude posuzovat dle původní projektové dokumentace.
Pořád nevím, kde je ten problém.
Podle mě zateplení způsobí minimálně dvě věci:
- Změna rozměrů objektu, byť nepatrná, ale soudruzi sousedi nám to např. v případně našeho domu dali řádně sežrat...
- z poměrně nehořlavého betonového panelu se jaksi stane poměrně hořlavý polystyren, případně o trošku méně hořlavá vata.....
Otázka zní, jestli zateplení lze považovat za opravu objektu.... Pak by na to asi nebylo třeba stavební povolení, viz. první z mých připomínek...
Správná úvaha. A teď jsme kde? Jedná se o opravu, či již rekonstrukci?
V tomto mi bohužel stavební zákon nedá jasnou odpověď.
Zdeněk Friedrich:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 01.11.2015, 18:49
V čem spatřujete až tak zásadní problém? Klíčové slovo je OPRAVA nebo REKONSTRUKCE.
Netvrdím, že to je úkazkkové řešení, nicméně jsem to pochopil tak, že se jedná o opravu stávajícího stavu, resp. vše bude po instalaci zateplovacího systému navráceno 1:1 zpět.
Výňatek ze zadání:
Stávající jímací vedení bude pouze na střeše vyměněno za nové. Stávající vodiče budou demontovány a jímací vedení bude instalováno z vodičů ALMGSI 8 mm2 s napojením na stávající svody.
Dojde k výměně stávajících kotevních prvků vodiče do obvodového zdiva za delší nové kotevní prvky.
Místo FeZn AlMgSi, výměna kratších podpěr za jiný typ, změna hořlavosti stavebního materiálu - nevidím to jako opravu, ale jako rekonstrukci se vším co to obnáší.
Že se to tak nedělá, stavební firmy bez oprávnění pro práci na VTZ jednoduše vymění stávající vedení je věc jiná. Zrovna minulý týden jsem viděl zateplovačskou firmu, kde byla většina pracujících Vietnamci a ti jak je všeobecně známo dokáží vše. možné i nemožné.
J Lhava:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 01.11.2015, 18:49
V čem spatřujete až tak zásadní problém? Klíčové slovo je OPRAVA nebo REKONSTRUKCE. ... Stavař naprojektuje rekonstrukci (zateplení) a v TZ se zmíní o tom, že vše (hromosvod) bude navrácen na zateplovací systém zpět. Kde vidíte to neoprávněné podnikání, obecné ohrožení, či podvod?)
Onen hromosvod je vyhrazené technické zařízení.
Pokud nemám odbornou způsobilost (minimálně vyhláška 50), pak nemám na VZT co dělat.
Tudíž nejsem ani oprávněn rozhodovat byť jedinou větou o tom, že se VTZ sundá a pak namontuje zpátky, anebo jestli se udělá jinak. Ne?
Jan Alin:
Citace: Zdeněk Friedrich 01.11.2015, 20:05
Místo FeZn AlMgSi, výměna kratších podpěr za jiný typ, změna hořlavosti stavebního materiálu - nevidím to jako opravu, ale jako rekonstrukci se vším co to obnáší.
Nabídněte alternativu.
Osobně mě také štvou zateplovači, někteří dokonce utopí svody do zateplení, ale ještě nikdy nikdo nenabídl řešení, které by bylo schůdné a zároveň úplně v pořádku. Já osobně bych si netroufl navrhnout řešení, které by nedokázal nikdo rozcupovat na kousky během jednoho dne. Paneláky jsou prošpikovány kovem a mnoha kabely v nedefinovateln ých vzdálenostech, vedení končí v různých prostorách a výškách, zemnič je mnohdy nedosažitelný, samý beton, štěrk a asfalt. Spoustu soukromých prostorů, kam nemáte přístup.
Já to řeším tak, že se podobným šílenostem striktně vyhýbám, ale chápu nájemníky a majitele domů a realizátory zateplení, ti jsou také v bezvýchodné situaci a šanci vyhnout se tomu jako já nemají.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana