Víte už o precedentu náhrady škody za neoprávněný odběr?
Jirka Š. Svejkovský:
Distributor může určit škodu různými metodami. Podle jističe před elektroměrem (sosal jsi 25A trvale, zaplať uhlíři!) nebo podle průřezu vodiče (32A!) nebo podle rozdílu na primáru trafa (sídliště, odečteme chybu měření...)
Ten, kdo o tom u distributora rozhoduje, se chová podle zaklínadla "dobrý hospodář", tudíž určí nejvyšší možnou sazbu. Má rád svojí práci, nechce se nechat vyhodit, navíc je to PNJ (problém někoho jiného).
Co dodat. Krást se nemá, ale trest by měl být přiměřený. Nebo zase začneme sekat ruce?
Radek Červený:
Osobně by mě zajímalo, jak se vůbec prokazuje takový černý odběr? Je nutno prokázat úmysl? Narážím na obecné připojovací podmínky, požadavek na umístění měření vně budov, požadavek nezamykatelnéh o rozvaděče. Prakticky s měřícím zařízením může libovolně manipulovat kdokoli, od zhrzeného milence až po závistivého souseda. Z tohoto pohledu je paskvil celá část energetického zákona věnující se náhradě škody a vymáhání této škody po odběrateli.
J Lhava:
Citace: Radek Červený 01.11.2015, 01:35
Narážím na obecné připojovací podmínky, požadavek na umístění měření vně budov, požadavek nezamykatelnéh o rozvaděče.
To mi připomnělo, jen si u nevzpomenu kdy, kde a od koho to zaznělo ... nějaký průjezd, v průjezdu elektroměry, přišlo se na neoprávněný odběr, tak jakási KOBRA či co nastoupili i s právníkem na odběratele ... jenže ten se jim vysmál: "Veřejně přístupný elektroměr, se kterým mi mohl manipulovat kdokoli? Soused mě má rád, tak mi to holt asi trochu popřepojoval, abych něco ušetřil." Borcům poměrně rychle došlo, že asi nemají moc šancí prokázat zavinění odběratele, tak to předrátovali správně, sklapli podrážky a odporoučeli se ...
Taková pěkná pohádka.
Martin Škopek:
Opravdu pěkná pohádka.
Pokud nastoupila "KOBRA", tedy tehdejší (do cca roku 2010) zaměstnanci ČEZ Měření, s.r.o. zařazeni na odboru netechnických ztrát (mediálně známí jako "komando"), tak s nimi právníci zpravidla nejezdili, ale hlavně s nimi na místě nikdy nebylo moc prostoru pro citovaný dialog.
Jejich některé zadokumentovan é praktiky si lze přečíst např. v rozhodnutí NS 4 Tdo 615/2012 zde:
http://www.nsoud.cz/Judikatura/judikatura_ns.nsf/WebSearch/9E90FC1F50B06223C1257A4E0068F884?openDocument&Highlight=0,
Na místě se vždy zjišťuje a dokumentuje způsob provedení (či podezření) neoprávněného odběru a hned se odstraňuje. Následně se vyčísluje škoda, která se požaduje po tom, kdo neoprávněně odebíral elektřinu. V dnešní době se ihned při zjištění NO (tedy před jeho odstraněním) volá Policie ČR, která provádí ohledání místa činu (či věci) a zahajuje šetření... Součinnost podezřelého je vždy v jeho prospěch.
Radim Strycharski:
Při ohledání místa činu se měří odběr proudu klešťovým ampérmetrem. Docela by mě zajímalo, nakolik je naměřená hodnota významná pro další vývoj šetření.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana