Kolika procentní je rozdíl vytápění a ohřevu vody mezi plynem a elektřinou?
Veroika:
Kolika procentní je rozdíl mezi vytápěním klasického rodinného domu a ohřevu vody elektřinou a plynem?
Stačí mi to pouze přibližně.
Miroslav Minařík:
Záleží na mnoha různých proměnných.
- topný systém
- izolace domu
- automatizace
My topíme jen elektrikou a v ročním součtu platíme stejně jako rodinný dům stejné velikosti za plyn.
Martin H.:
Citace: Veroika 21.10.2015, 21:06
Kolika procentní je rozdíl mezi vytápěním klasického rodinného domu a ohřevu vody elektřinou a plynem?
Stačí mi to pouze přibližně.
Cenník plynárni v kWh je priamo porovnateľný s cenou elektriny. Na Slovensku je elektrina 3 až 4 razy drahšia ako plyn.
Radek Červený:
Jedno srovnání provedené tak nějak "lacině" je vzít tabulku cen plynu a elektřiny a srovnat. Vyjde vám nějaký výsledek, který vám ukáže pouze rozdíl mezi cenou jednotlivých produktů.
Druhé srovnání je objektivní. Do něj zahrňte celkovou spotřebu elektřiny v domácnosti 20 hodin denně v nízkém tarifu. V této době všechny odběry fungují za bližší sazbu (ta může být i na 50% z běžné ceny pro domácnost) a i 4 hodinová ve vyšším tarifu je znatelně nižší oproti běžné sazbě pro domácnost.
Dále zde odečtěte stálý měsíční plat za plynoměr, náklady na pořízení a pravidelné revize komínu. Revize a čištění plynového kotle bych asi neodečítal, protože i elektrokotel či tepelné čerpadlo čas od času nějakou prohlídku chce, byť v mnohem menší míře.
Asi vás moje odpověď nepotěšila, neb vám konkrétně na váš dotaz neodpoví, ale to jsou také ty proměnné, o kterých píše kolega Minařík.
A samozřejmě, kvalitní regulace systému je považována za základ. Mohu zcela zodpovědně říct, že poslední dobou jsem měl na stole několik projektů navrženého topení a kotelen, na které se měla navrhnout MaRka a opravdu mnohdy zůstává rozum stát, co jsou topenáři schopni navrhnout. Nenechte se zmást tvrzením či dojmem, že když má ta věcička displej a připojení na ethernet, že je to špička a bezchybný výrobek. Aby systém jako celek fungoval vyváženě a efektivně, je nutné aby takto i komunikoval. A toho docílíme jedině komunikací všech částí vytápění, od zdroje tepla až po poslední radiátor a komoru v domě. Ale to je již na jiné povídání ;)
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Radek Červený 22.10.2015, 08:38
Dále zde odečtěte stálý měsíční plat za plynoměr, náklady na pořízení a pravidelné revize komínu. Revize a čištění plynového kotle bych asi neodečítal, protože i elektrokotel či tepelné čerpadlo čas od času nějakou prohlídku chce, byť v mnohem menší míře.
Nezapomínejte na topné kabely!
Sám po nich již sedm let chodím k max. spokojenosti.
Údržba nulová (jak taky), životnost rovna životnosti stavby.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana