Proč kalové čerpadlo na 230V vybavuje proudový chránič?

(1/5) > >>

RomanR:

Mám toto kalové čerpadlo na 230V viz foto. Bylo zapojené ve staré instalaci bez FI a začalo probíjet do vody. Myslel sem že bude zatečené tak sem ho rozdělal a bylo v něm mokro. Po vysušení a změření iz. odporu  vše ok. čerpadlo běží, ale na kostře se při provozu objevuje napětí 230v (když měřím nulu proti kostře). Tím pádem samozřejmě při připojení PE vodiče na kostru čerpadla ihned vybavuje FI.
Může mi někdo prosím objasnit kde se tam to napětí vezme když ve vypnutém stavu je izolační odpor mezi vynutím a kostrou v pořádku?

Lukáš Rotrekl:
Čím jste měřil ten izolační stav?

Vít Rotrekl:
Pokud se na kostře objevuje napětí, tak dle mě nemůže být isolační stav OK.  Leda, že by nějak souvisel s točením motoru. Třeba při motoru v klidu je to OK, ale jakmile se motor začne točit, tak se v motoru něco udá a tím se po...e isolační stav. Ale nevím jak je ten motor konstruován a jestli je to vůbec technicky možné.

Ještě mě napadá měřil jste isoalční stav i s připojeným kondenzátorem? Jestli ten není třeba vypálenej.

Kastner Lubomír:
Kdo to čerpadlo zapojoval??? Jak to že je tam připojen jen 2 vodičový kabel???

Petr M:
Jestli ono to s tím dvoužilovým kabelem nebude tak, že někdo "yigelitentní" si řekl, že modrý je přece vždycky PEN a použil ho jako ochranný a pracovní současně...  (zle) A když k tomu připočítám riziko, že na konci dvoužilovýho kabelu je vidlice jako u vrtačky, kterou jde otočit... Unikající proud do vody a vybavení chrániče by to taky podpořilo. A v tomhle rozdělaným stavu by byl izolační odpor OK.

Jaký číslo paragrafu má teď vlastně pokus o vraždu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana