Jak měřit v prostoru s nebezpečím výbuchu?

<< < (2/3) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Okolo pojišťováku bývá Zóna 1. Až teprve na ní navazuje Zóna 2. Pouze Zóna 2 se obvykle určuje okolo armatur.

Pavel Ryšavý:
Tak zrovna u pojišťováku bych čekal 3 varianty

1. Zóna 2
2. Zóna 1 s navazující Zónou 2
3. Zóna 1 s navazujícím prostorem bez nebezpečí výbuchu

Už jsem viděl všechny. Vlastní určení bych ale nechal na technologovi, já ředění v atmosféře spočítat neumím, a pravděpodobnos t otevření ventilu je taky mimo moje znalosti.

Tomáš Kocián:
Osobně bych si znovu prostudoval předmětnou DOPV, ve které by měl být specifikován postup práce v prostoru s nebezpečím výbuchu s konkrétní návazností na danou zónu.
Jestliže tyto informace nenaleznete v DOPV, tak mohou být uvedeny přímo v příkazu "V". 

Vámi navrhované řešení, tak jak jste ho bodově specifikoval je dostatečné, nicméně musí vycházet z písemného předpisu, který by měl být uveden v DOPV.

Je možné, že v DOPV bude víc požadavků na zajištění bezpečnosti v dané zóně (antistatická obuv, oblek apod.)

Lukáš Rotrekl:
Jenom doplním Tomáše, kdyby někdo netušil význam zkratky DPOV, jedná se o Dokumentace na ochranu před výbuchem.

Jan Bocek:
Citace: Štefan Chocholáček  13.10.2015, 21:31

Jeden nejmenovaný podnik, má dle Dokumentace o ochraně před výbuchem č. DOPV 0903301stanove né prostory s nebezpečím výbuchu Zóna 2.

Prosím o Vaše stanovisko, zda může revizní technik elektro s kvalifikací na revize v prostředí s nebezpečím výbuchu provádět revize v tomto prostředí s měřícím přístrojem a nářadím do normálního prostředí (bez nebezpečí výbuchu) za těchto předpokladů:

Může......

Pokud je DOPV provedená podle zákona 262/2006 a 309/2006 a zajištění BOZP v prostředí s výbuchem podle 406/2004 Sb.,   pak musí obsahovat:

-popis pracovního prostoru s NV a popis pracovních míst
-popis tg postupů
-popis použitých látek a bezpečnostbí parametry
-výsledky analýzy rizik
-přijatá opatření proti výbuchu
-zavedení ochr. opatření proti výbuchu do praxe
-koordinace ochr. opatření proti výbuchu
-přílohy k dokumentaci

A dále musí prokázat,  že:

-byly provedené identifikace nebezpečí
-byla přijatá opatření
-všechny místa jsou zařazené do zón
-byly určená pracoviště a prostory s NV pro které platí 406/2004 Sb.
-všechny místa s prostory NV a výrobní zařízení jsou navržená, provozováná a udržováná s ohledem na zajištění BP
-byla provedená opatření pro bezpečné používání

Nedávno jsem něco podobného řešil ve firmě, kde měli DOPV, ale neměli PVV. Ve VRZ to bylo zamlženo a stanovené vv normální. Odkaz na PVV žádný. Problém nastal, když jsem chtěl kinematické schéma prostoru s vyznačením rozsahu jednotlivých zón. Dále u jednotlivých zón nebyly úplně stanovené zdroje iniciace. Nebyly také určené prostory BNV. Tím chci jen poukázat na skutečnost, že dobře vypracovaný DOPV umožní montáž EZ bez závad a také umožní provést snadno revize EZ. Jaká je ale praxe, tak to by mohl mít  na toto téma seminář pan kolega Lukáš Rotrekl. Osobně, pokud není úplná Bezpečnostní dokumentace s analýzou a hodnocením rizik, tak se do BE2 a BE3 při revizích odmítám pouštět. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana