Jak zapojit termostat k plynovému kotli Junkers?

<< < (2/2)

Tomáš Žabka:
Tak jsem se k tomu dostal, trochu si to prostudoval a vypadá to tak, že kotel umožňuje připojení N a potom posílá "vostrou" fázi a očekává, že se mu fáze vrátí. Takže se jedná o ovládání 0 1 (omlouvám se za předešlou mystifikaci). Pokud tedy budete mít termostat 0 1 s kontakty na cca 250V a x A, tak by měl být vyhovující pro tento druh kotle. To jestli termostat "termostatuje" zjistíte tak, že vezmete ohmmetr a měřící vodiče připojíte na COM a NC nebo NO. Po sepnutí nebo rozepnutí termostatu by mělo dojít ke změně hodnoty na ohmmetru. Pokud termostat funguje, tak je problém v zapojení a nebo v kotli.

Ondrra:
 (poklona)  moc za podněty pánové. Nevím proč, ale i když jsem dával odkaz na novější verzi manuálu kotle (2012/09),  tak se člověk proklikne na ten starý (2007). Zapojení je jiné.

Tak snad už:
http://cz.documents1.junkers.com/download/pdf/file/6720608551.pdf

Dále použitý Auraton 3013 zvládne 16A/250V, Salus 10A/230V. Což by mělo bohatě stačit, originál Junkers TRZ12-2 podle kterého je to zapojeno má 2A/250V.

Jinak odborná montáž se tuším vztahuje jen na kotel a tam vodiče k termostatu zapojil jen topenář. Já jen poté zkusil na druhé straně vyměnit termostat za jiný typ, abych vyloučil poškozené relé u typu prvního. Nefungují ale oba (tedy dle zapojení viz první příspěvek). Záruka na kotel ale dle mého nezaniká.

Jiří Schwarz:
Citace: Ondrra  12.10.2015, 13:07

... Nefungují ale oba (tedy dle zapojení viz první příspěvek). Záruka na kotel ale dle mého nezaniká.

Mě jste nepřesvědčil, že jste splnili požadavek výrobce, který je uveden v návodu v bodu (odstavci) 4.
Protože kdyby to do provozu uváděla osoba, která splňuje požadavky výrobce, měla by to dokázat "rozchodit" a nebo jasně určit kde je chyba.
Ono to nemusí být jen špatnou funkcí termostatu, tam může správnou funkci blokovat nějaká ochrana, která vyhodnotila že je něco špatně.

Ondrra:
Ten topenář dělá pro autorizovaný servis Junkers. Ale to není to, co potřebuji řešit. Raději bych jeden z těch dvou termostatů zapojil tak, aby fungoval. Tedy jestli to lze.  (poklona) .

Zdeněk Friedrich:
 (norm) (wall)Citace: Ondrra  12.10.2015, 13:34

Ten topenář dělá pro autorizovaný servis Junkers. Ale to není to, co potřebuji řešit. Raději bych jeden z těch dvou termostatů zapojil tak, aby fungoval. Tedy jestli to lze.  (poklona) .

Pokud máte skutečně termostat TRZ 12-2 a vodiče jsou v kotli připojené na RT a Ls, potom spojením vodičů u termostatu nahradíte funkci termostatu a kotel by měl sepnout.
Jestli ani potom nesepne je chyba někde v kotli. Jestli máte jiný termostat jak jste třeba uváděl zkoušku s  SALUS ERT50 nebo máte TR 12 obr. 22 str.17 chybí vám přívod N (2 vodiče jsou málo). POZOR 230V JE NEBEZPEČNÉ NAPĚTÍ A LAIK SE V TOM NEMÁ CO VRTAT  (norm)  (wall)!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana