Jak určit zdali je poškozena napěťová síť nebo spotřebič - PC?
Richard Vítek:
Před pár dny jsem prostřednictví m GSM brány na zabezpočovačce ve dvou navzájem nezávislých objektech, které jsou na stejné vysokonapěťové lince (cca 4 km od sebe) zaznamenal asi minutový výpadek proudu.
Jako laik předpokládám, že právě v důsledku tohoto výpadku shořel spínaný adaptér 12V na jiném spotřebiči (což je prkotina). Kromě toho jsem ale zistil, že v domácnosti "odešli" dvě přepěťovky a PC. U PC se to projevilo opakovanými restarty a zapnutím do běžného provozu až na podruhé-napotřetí.
Mezi PC a sítí 230V byla již zmíněná jedna přepěťovka. Po nemalé opravě PC, se mi problém s PC vrátil (hned po přinesení ze servisu), ale projevil se již při přímém zapojení PC do sítě. Napětí v síti jsem naměřil 238V. Servis, který opravu PC prováděl se vyjádřil, že problém musí být právě v síti. Setkali jste se prosím někdo s něčím takovým, může mít servis pravdu a jak by jste mi doporučili postupovat? Je zapotřebí revize sítě, nebo by jste se přiklonili k opětovné chybě v PC?
Miroslav Minařík:
Citace: Richard Vítek 10.10.2015, 18:56
Napětí v síti jsem naměřil 238V. Servis, který opravu PC prováděl se vyjádřil, že problém musí být právě v síti.
238V je v limitu. Napětí dodavatelé garantují +-10%.
Problém nebude v nadpětí, ale možná v přepětí. A asi ne v síti takové.
Petr M:
No tak tady je hned několik možností. Může to být klidně i přerušený PEN. A budu hádat, přepěťovka na prodlužce je jediná, že? Vrozvaděči asi nic nebude...
J Lhava:
Co to je ta "přepěťovka"?
Je to výrobek z marketu za 100 Kč co ochrání až do miliónů kA?
Nebo je to řádná SPD typu 1? Nebo typu 2? Nebo typu 3?
Nebo je to nějaký varistor někam strčený?
Zatím je to takové věštění z křišťálové koule ... ::)
Richard Vítek:
Citace: Petr M 10.10.2015, 20:09
No tak tady je hned několik možností. Může to být klidně i přerušený PEN. A budu hádat, přepěťovka na prodlužce je jediná, že? Vrozvaděči asi nic nebude...
,
momentálně je přepěťovka v koši. Byla typu dvojpozičné rozdvojky s indikací červené a zelené diody. Samozřejmě obě se tvářili OK. Výrobek typu ala market dokonce zablendovaný proti kutilům :-(.
Rozvod dle toho co je pod kyrtem zásuvky vidím na TN-C, nejsem jsi vědom, že by někde v RM a RS-1 bylo přepěťové jištění pro celý objekt. Pro daný okruh je pouze klasika jistič pro daný okruh Legrand B16A.
Kdyby to byl přerušený PEN vodič, dá se to na něčem porovnat, nějak proměřit?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana