Co hrozí při přerušeném zemnícím pásku?
Vojtěch Andres:
U staré chalupy jsem zjistil, že zemnící pásek je v jednom místě vyříznutý. Chybí tam asi 10cm kousek. Vedl v betonu a do betonu se řezala drážka ... Samozřejmě mám v plánu chybějící část doplnit.
Co se všechno může stát? Elektrický rozvod je vcelku nový, nejedná se o žádnou zastaralou instalaci.
Vít Rotrekl:
Nemusí se stát nic, ale taky se může stát, že nastane nějaká mimořádná situace a elektřina někoho zabije...
Nic moc přesněji nedá na váš dotaz odpovědět. Záleží jestli je to pásek od svodu hromosvodu, nebo je to pásek který vede na svorkovnici HOP, nebo je to přeříznutý obvodový zemnič....
Zdeněk Friedrich:
To záleží na tom ve kterém místě uzemnění došlo k přerušení.
Teoreticky:
1.) Na obvodovém typu B za připojením uzemnění do HOP (MET) nebo svodu LPS- nemuselo by to funkci uzemnění narušit.
2.) Na obvodovém typu B před připojením uzemnění do HOP (MET) nebo svodu LPS- může být uzemnění zcela nebo částečně nefunkční
Pro přesnou identifikaci je nutné měřit na místě, při opravě nezapomeňte na řádně provedenou pasivní ochranu proti korozi.
Na uzemnění typu A to bude mít špatný vliv v každém případě jde jen o to jak velký.
Koukám, že kolega mě s odpovědí předběhl.
Vojtěch Andres:
Popíšu lépe laicky situaci. Na stěně domu je ve skřínce elektroměr. Od něho vede ve zdi drát, který je asi 20cm nad betonovým chodníkem napojený svorkou na hliníkový zemnící pásek. Pásek je následně zabetonovaný v betonovém chodníku a dále pokračuje do země. Pásek je přeříznutý asi půl metru od svorky v betonovém chodníku.
Zdeněk Friedrich:
Podle vašeho popisu je pravděpodobně uzemnění nefunkční a za určitých podmínek může dojít i k úrazu el. proudem. Vzhledem k tomu, že jste laik (... hliníkový zemnící pásek), pozvěte si co nejdříve odborníka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana