Utáhne hlavní jistič 3x40A troubu i třífázovou indukční desku?
IM:
Tak tady, na diskuzi, se projektuje už i do Rakouska? ::)
Petr M:
Prvně jeden detail, nevím totiž, jak moc jste si ho všimli.
Nepadlo tady ze strany tazatele ani slovo o jističi před elektroměrem nebo elektroměrovém rozvaděči (norm) To, co se tady řeší jako 40A jistič je proudový chránič a tam se "ampéry" berou trochu jinak ;)
Co se sdruženého obvodu týká, ta ten chápu jako spojení několika 1f obvodů tak, že mají společný N. A při přerušení toho jednoho vodiče se spustí kouřová signalizace... To je důvod, proč je nemám zrovna moc v oblibě.
Milan Hudec:
Sdružený okruh je třeba chápat coby úlevu z obecných požadavků pro vyjímečné případy, např. rozsáhlé osvětlení hal, či obecně řečeno přenos napájení tří okruhů na velké vzdálenosti s viditelným ekonomickým přínosem (viděl jsem to v těžkém průmyslu), pro domkařské použití tento způsob jistě není určen a jeho aplikace svědčí spíše o vychcalismu či brance ven z malého počtu uložených kabelů.
Obecně jde o to aby pro každý spotřebič byl s ohledem na bezpečnost veden jak samostatný ochranný i nulový vodič, jistou výjimkou by pak mohlo být chápání takového zapojení coby přechodu do TT se společným zemním vodičem, ale to bych opět nechal průmyslu či instalacím navrhovaným účelně pro tento typ ochrany.
Radek Dostal:
Citace: Petr M 28.09.2015, 09:18
Prvně jeden detail, nevím totiž, jak moc jste si ho všimli.
Nepadlo tady ze strany tazatele ani slovo o jističi před elektroměrem nebo elektroměrovém rozvaděči (norm) To, co se tady řeší jako 40A jistič je proudový chránič a tam se "ampéry" berou trochu jinak ;)
To souhlasím, to mi vůbec nedošlo. Bohužel velikost jističe před elektroměrem není nikde v dokumentaci zmiňovaná. Jediné co je zmiňované jsou přívodní kabely: 5x10mm.
Vzhledem k tomu, že v Rakousku cena elektřiny nezávisí na hlavním jističi, tak bych tam předpokládal taky minimálně těch 40A, ale na jistotu to nevím.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 28.09.2015, 09:20
Sdružený okruh je třeba chápat coby úlevu z obecných požadavků pro vyjímečné případy, např. rozsáhlé osvětlení hal, či obecně řečeno přenos napájení tří okruhů ...
Pokud budu mít jeden N vodič a více L vodičů, musím hlídat jestli nepřetěžuji ten střední vodič N.
Kdyby byly jen spotřebiče s lineární charakteristik ou a činným odběrem, bylo by to jednoduché.
Pokud se mi sejde na jedné fázi spotřebič s odporovou charakteristik ou, na další fázi s kapacitní charakteristik ou a na další s induktivní charakteristik ou, se stejnými "absolutními hodnotami" proudů, záleží na pořadí jak je to připojené, v nepříznivém případě to může znamenat proud "společným středním" vodičem odpovídající dvojnásobku proudu fázového!
A pokud se mi sejde více spotřebičů s usměrňovačem a filtrací na vstupu, může být situace ještě složitější a v extrémním případě proud středním vodičem N ještě větší.
Takže pokud to není pro nějaké konkrétní využití, tak pro obecné využití, kdy nevím co mi tam kdo kdy připojí, tak nějaký sdružený obvod rozhodně nedoporučuji.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana