Jak jistit autotransformátor na sekundární straně?
Soukupp:
Jak se má jistit stroj, který je napájen z autotransformá toru 3x230V?
Autotransformá tor je jištěn na liště Canalis jističem.
Sekundár autotransformá toru, ze kterého je napojen stroj již nemá žádné jištění.
Je třeba proudový chránič nebo jistič ještě na stroji?
Stroj je pospojen vodičem CYA 6.
Nikde jsem nenašel normu o autotransformá torech.
Oddělovací trafo je něco jiného.
Jiří Schwarz:
Jde vám o jištění jako součást ochrany automatickým odpojením při izolační poruše, nebo i o jištění z hlediska ochrany transformátoru před přetížením?
Ten autotransformá tor se využívá v jakém rozsahu výstupních napětí? Trvalá úprava napětí, nebo se napětí nějak mění podle provozních podmínek?
Soukupp:
Jedná se o jištění jak ochrana transformátoru, tak ochrana před ndn. Na autotransformá tor jsou vyvedeny 3 zásuvky a na ně jsou napojeny dva stroje. Jedna zásuvka je bez využití. Napětí se nemění. Kdyby se měnilo tak je v jištění nějaký rozdíl? Ještě jsem se s tím nesetkal.
Jiří Schwarz:
Citace: Soukupp 21.09.2015, 13:59
... Napětí se nemění. Kdyby se měnilo tak je v jištění nějaký rozdíl? Ještě jsem se s tím nesetkal.
Pokud budu posuzovat ochranu před NDN automatickým odpojením od zdroje s využitím nadproudového prvku, tak mám nějakou vnitřní impedanci zdroje (impedance vypínací smyčky) a podle napětí mě "pan Ohm" říká, jaký mě tam poteče proud. Jestliže snižuji napětí, poteče mi tam menší proud, nehledě na to, že u autotransformá toru se mi asi bude měnit i tam impedance. Takže nějaké požadavky na jištění budu mít pokud budu snižovat napětí z 240 na 220V, jiné při snižování na 110V...
Tam bych hodně sázel na pospojování s minimální impedancí, aby se dalo tvrdit, že ani při maximálním poruchovém při proudu, který se dá předpokládat na přívodu autotransformá toru, mě nevznikne na neživých částech nebezpečné napětí (napětí nad 50V, případně si to můžete přehodnotit a počítat s menší hladinou napětí v nebezpečném nebo zvlášť nebezpečném prostředí)
Jiří Buben:
Píšete že z autotransformá toru jsou napájeny zásuvky, ze kterých jsou připojeny stroje. O jak velké zásuvky se jedná? Myslím proudově. Potom by možná stálo za to uvážit použít pro zvýšení ochrany pře úrazem elektrickým proudem proudový chránič, a to právě v případě nižších proudů a zvýšené impedance o impedanci trafa. Spoléhat se na doplňující pospojování také jde.
Co se ochrany před přetížením týče, tak tam je třeba vycházet z údajů autotransformá toru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana