Lze ovládat světla ze 3 míst vypínačem s dvojpáčkou?
Lukáš Rotrekl:
S touto cenou tě poženou svinským krokem.... (Pokud se tedy nebude jednat o jeden kus)
Normo čas na vypínač do krabice je od cca 8 do 12 minut (podle řazení) a řekněmě že na 6+6, která v URS není by to mohlo být někde kolem 16-17 minut. Pak už stačí vzít hodinovou sazbu a jednoduše se člověk dostane k jednotkové ceně za montáž.
Podle způsobu tvorby rozpočtu pak může být vyšší hodinová sazba nebo se k tomu mohou vázat procenta jako PPV (podíl přidružených výkonů na práci + navázaný materiál,), drobný materiál (na materiál), .....
Milan Hudec:
Vím že na stavbě jednoho sídliště naplacato dávají za jeden vyp. 12kč a za zásuvku 16 tak se právě nad cenou 120 trochu zarážím.
Lukáš Rotrekl:
To už je zase opačný extrém, ale pokud jsou to peníze "na ruku" ičařům tak na to asi aji někoho najdou...
Jiří Schwarz:
Já bych tady viděl jeden důležitý rozdíl:
- pokud bude mít na stavbě "desítky" krabiček, ze kterých budou trčet konce kabelů, to se to jede, jeden vypínač za druhým, jedna zasuvka za druhou... Jedna cesta a spousta osazených strojků
- horší je, když bude problém se světlem ovládaným z několika míst. Nejprve je třeba zjistit který vypínač to dělá, pak je třeba jej vyměnit, to může být spojeno a nějakými drobnými pracemi při začištění zdi, pak může být problém s přívodními vodiči, může se něco upravovat, vkládat Wagovku, nastavovat některý z vodičů... To není o pár minutách... K tomu něco za cestu...
Josef99a:
Přečetl jsem si celé vlákno, včetně toho, jak je elektrikář neschopný. :-[ Nikde jsem se ale nedočetl, zda zmiňovaný pracuje podle elektroprojekt u. (norm) To je potom těžké, když se šetří. Součástí takového projektu by měla být i úplná a přesná specifikace materiálu včetně počtu vodičů, krabic, umístění atd. Pak by dotyčný nakoupil materiál, namontoval a zapojil. Nedělejte z elektrikáře projektanta. To by si potom projektanti mohli jít zapojovat to, co sami vyprojektovali . Divím se, že se o tomto tady dosud nikdo nezmínil, přestože jak jsem si tak pročítal příspěvky, tak je tady řada projektantů. Samozřejmě, že základní typy spínačů by měl každý elektrikář umět zapojit, i s tímto by si poradil, pokud byste po něm nechtěl ovládání 2 sekcí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana