Mám si dělat starosti s dvouvodičovým Cu rozvodem v bytě?
Petr M:
Citace: Kaplan007 31.08.2015, 18:06
Musí být tyto spotřebiče připojené nutně na třetí vodič, nebo je mohu bez problémů provozovat na s dvěma vodiči?
V nové instalaci musí, ve staré, pokud není problém, to jde nechat.
Pro činnost zařízení jsou potřeba vodiče dva, jeden tam, druhý zpátky. K fungování to stačí, ale je potřeba zajistit ještě bezpečnost.
U spotřebičů třidy 1 je to tak, že kovový kryt je spojený s tím vodičem, který je v rozvodech spojený se zemí (označuje se PEN). Když začne probíjet, zkratuje se to skrz kryt jeho propojení do země a vypadne jistič. Pokud je instalace v pořádku, tak to jakže takž funguje.
Problém nastane, když se v instalaci přeruší PEN. Elektrika projde do zásuvky, pak do spotřebiče, zpátky a dál nemůže, tak čeká na kostře, kdo se toho chytí. To je životu nebezpečný stav už při jedné poruše.
Když se PEN rozdělí na pracovní vodič N a ochranný vodič PE, tak při přerušení N spotřebič nefunguje, ale kryt je bez napětí. Když e přeruší PE, tak spotřebič funguje, ale nejste chráněný před napětím na kostře při druhé poruše. Jistič nebo pojistka by vyply až v případě, že spotřebič uzemníte a proud lidským tělem není dostatečný, aby jste vybavil jištění, pokud se ocitnete mezi takovým spotřebičem a zemí.
Potom máme ještě proudový chránič jako doplňkovou ochranu. Ten hlídá, jestli se ze spotřebiče vrací stejný proud, jako jde do něj. Pokud je rozdíl moc velký, tak vypne. Výhoda je, že mu stačí unikající proud, který je menší, než by vás zabil (maximální předepsaný rozdíl je 0.03A). Protijističům, de máte 10-16A a to na sejmutí člověka stačí s přehledem.
Proto je moderní instalace dělají třívodičově (soustava TN-C-S) a kostra vede samostatným vodičem, aby se na kryt při poruše nedostávalo napětí. A pro zásuvky s laickou obsluhou je předepsaný chránič, který ohlídá, pokud by byl přerušený zemní vodič, nebo spadl třeba plastový fén do vany či mixér do dřezu.
Takže, pokud je dvouvodičový rozvod v perfektním stavu, je to OK (měl by to pravidelně potvrdit RT, veškerá bezpečnost instalace končí pod jediným šroubkem). Třívodič je bezpečnější...
Hugo K.:
Pokud je v dobrém stavu, proměřeno RT, proč instalaci ihned odsoudit ?
Spotřebiče jako pračka,myčka bych doplnil pro zvýšení mého bezpečí proudovými chrániči v provedení adapter do zásuvky. Akce jen za 99.- raději nebrat. Někteří toto řešení jistě odsoudí,já s těmi adaptery negativní zkušenosti nemám.
I když máte instalaci v souladu s posledním vydáním norem, prošpikovanou proudovými chrániči, nelze podlehnout klamnému pocitu absolutního bezpečí. Umírat několik dlouhých vteřin při průchodu proudu 20-25 mA tělem, a čekat až proud dosáhne 29 mA, to také nemůže být nic příjemného.
Jiří Schwarz:
Stále více se nám "rozevírají nůžky" mezi tím, jak by to mělo být udělané nově a co ještě zůstává v provozu, protože "když to funguje, uživatele to netlačí do nějaké změny".
Já bych pro nějakou televizi, lampičku,... ve třídě II v obýváku rozvod v TN-C za každou cenu hned neboural...
Pokud jde o koupelnu, tam už jsou ta rizika větší, takže tam je chránič opravdu žádoucí, podobně nějaké vývody pro zásuvky používané venku, do sklepa, pergoly,...
A kuchyně je také třeba zvažovat "modernějším pohledem", tam se často těch spotřebičů sejde tolik, že dost omezuje co může běžet současně a když se dělá nějaký okruh nově, tak je snad logické, že "nebudeme kopírovat muzeum".
Petr Šapovalov:
Elektroinstala ce v bytě je z roku cca 2003, tak by to nemuselo být v tak špatném stavu. Ale přesto si radši domů pozvu odborníka aby mi řekl co a jak.
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Buben 31.08.2015, 20:15
Doložte svá tvrzení o tom, že to není bezpečné.
Zdá se ti elektroinstala ce bez proudového chrániče na stejné bezpečnostní úrovni? Mě tedy opravdu ne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana