Mám si dělat starosti s dvouvodičovým Cu rozvodem v bytě?

<< < (3/8) > >>

Jiří Schwarz:
"Dvouvodičová" instalace z roku 2003?
To už platil dost dlouho požadavek "5-54" na minimální průřez PEN, podle kterého by to v tu doby už oficiálně nemělo projít.

Jiří Buben:
Citace: Miroslav Minařík  31.08.2015, 22:38

Zdá se ti elektroinstala ce bez proudového chrániče na stejné bezpečnostní úrovni? Mě tedy opravdu ne.

Ne nezdá.
Snažil jsem se tím říct, že za určitých podmínek se se starou instalací dá v klidu žít. A to vysvětlení bylo napsáno níže v mém příspěvku i se závěrem, že by bylo spíše vhodné přemýšlet o tom zda má smysl ponechávat starou instalaci. Zda to přinese nějaké výhody a to především z hlediska využitelnosti a komfortu užívání. Rozuměj, málo zásuvek v kuchyni, špatně rozdělení okruhů u spotřebičů s vyšším příkonem (pračka, myčka, sušička, trouba a možnost nežádoucích výpadků, či poškození instalace přetěžováním okruhů),  atd..

Nelze jednoznačně tady od PC konstatovat, že je to či neni bezpečné. Je to relativní a záleží to na způsobu užívání.

Kolega Hasala to ovšem vysvětlil daleko lépe.

Citace: Petr Šapovalov  31.08.2015, 21:52

Elektroinstala ce v bytě je z roku cca 2003, tak by to nemuselo být v tak špatném stavu. Ale přesto si radši domů pozvu odborníka aby mi řekl co a jak.

TN-C v roce 2003? Tak to si opravdu nechte prohlédnout. Je velká pravděpodobnos t, že když to tam někdo v roce 2003 sprasil v TN-C, tak tam narazíte i na jiné problémy a možná to budou problémy zásadní. Hlavně koupelna a kuchyně.

František Šohajda:
Citace: Miroslav Minařík  31.08.2015, 22:38

Zdá se ti elektroinstala ce bez proudového chrániče na stejné bezpečnostní úrovni? Mě tedy opravdu ne.

Síť TN-C není zakázaná, při revizi ji nikdo neodstřihuje !(pokud má potřebné parametry)
 (dance)
A co se týče chrániče ,  to je vždy ochranna doplněná! -Prostory zvlášť nebezpečné..
A v bytě kde jsou takové prostory!?
Nikdo nebrání chránič dát všude...Samozd řejmě je to bezpečnější..t o nikdo nepopírá..

Citace

A pokud je to nutné, je to nutné jen kvůli normě, nebo to má i praktický význam?

U Vaší instalace to není nutné, ale bude to daleko bezpečnější pro všechny, co tam bydlí.

Miroslav Minařík:

Pánové,
neřešte stále normy do posledního odstavce. Jste roboti nebo co?

Selským rozumem ...
Dostupnost fíčka je dnes jednoduchá asi jako natural u benzínky. Pokud mám dvě instalace s a bez fíčka. Vždy ta bez fíčka je ta více nebezpečná. Čert vem naměřené parametry. Fíčko je dnes etalon. Tedy základ.

Souseda nulování zabilo a fíčko bratrance zachránilo. Howg  (poklona)

Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda  01.09.2015, 06:34

...
A co se týče chrániče ,  to je vždy ochranna doplněná! -Prostory zvlášť nebezpečné..
...

"... čo bolo, to bolo, Těrazky..."
ČSN 33 2000-4-41, ed.2 ani ČSN 33 2130, ed.2 nespojuje požadavek na chránič se zvlášť nebezpečným prostředím.

Kdybych měl používat v koupelně rozvod v TN-C, bez chrániče,... asi bych se cítil podobně jako při jízdě "stejšnem" bez pásů, bez posilovače brzd, bez ABS... 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana