Mám si dělat starosti s dvouvodičovým Cu rozvodem v bytě?

(1/8) > >>

Kaplan007:
Mám po celém bytě dvouvodičový rozvod elektriky (Cu).
Mám si dělat starosti při připojení spotřebičů jako je myčka, sušička, pračka nebo trouba?
Musí být tyto spotřebiče připojené nutně na třetí vodič, nebo je mohu bez problémů provozovat na s dvěma vodiči?
A pokud je to nutné, je to nutné jen kvůli normě, nebo to má i praktický význam?
Nechce se mi zrovna překopávat elektriku v celém bytě.

Miroslav Minařík:
Citace: Kaplan007  31.08.2015, 18:06

A pokud je to nutné, je to nutné jen kvůli normě, nebo to má i praktický význam?

Tato věta vás jako autora zařadila někam hodně hluboko mezi nevědomé v pralese.
Máte pocit, že obsah norem nemá praktický význam?

Obavy bych si dělal, protože vám chybí proudový chránič.

Zbyněk Novák:
fungovat to bude ale není to zrovna bezpečné.

Jaroslav Hasala:
V ČR je stále většina bytových instalací provedena dvouvodičově, z toho je velká část navíc provedena hliníkovými vodiči.

Nelze ovšem jen jednoduše říci, že jsou tyto instalace nebezpečné.

S oblibou se zde v diskuzích používají příměry s automobilovým průmyslem.
V této situaci by se to dalo přirovnat ke staršímu automobilu a novému automobilu s ABS, s airbagy a různými asistenty. Nové auto lze určitě považovat za bezpečnější, nicméně obě vozidla mohou být v ČR provozovány, po splnění legislativních podmínek.
Starší auto bude zřejmě vyžadovat určitou údržbu, aby bylo v provozuschopné m stavu.

Hlavním rizikovým faktorem je ovšem způsob používání - jinak řečeno, i starší vozidlo může být provozováno relativně bezpečným způsobem a i nejnovější auto se všemi nejrůznějšími vychytávkámi může být nebezpečné, pokud je řidič magor.    

Pokud chcete získat objektivní zhodnocení stavu elektroinstala ce, nechejte provést revizi. 

Jiří Buben:
Citace: Zbyněk Novák  31.08.2015, 19:50

fungovat to bude ale není to zrovna bezpečné.

Doložte svá tvrzení o tom, že to není bezpečné. A neberte to prosím tak, že hájím starou instalaci v TN-C.

Jestliže instalace splňuje jisté nároky kladené na ni v době vzniku, může to být v pohodě. Já mám například půl domu ještě v TN-C v Cu a taky žiju a rozhodně to není nebezpečné.

Samozřejmě za současnými standardy to pokulhává, ale.....

Pro tazatele:
Pokud chcete mít jistotu a objektivní informaci o stavu vaší instalace, nechte si ji prohlédnout (provést revizi). Pak budete vědět kde má vaše instalace limity a zda by bylo vhodné ji rekonstruovat, nebo zda bude či  nebude vyhovovat z hlediska provozu plánovaných spotřebičů. Pokud se jedná o starší byt, pak je tu i možnost, že vám stávající instalace nebude stačit kapacitně na provoz tolika výkoných spotřebičů. A to v případě jednofázového odběru, nebo malého počtu zásuvek na jeden jistič právě například v jádře a kuchyni.

Citace: Kaplan007  31.08.2015, 18:06

Nechce se mi zrovna překopávat elektriku v celém bytě.

Samozřejmě že instalace v TN-S má své normativní ale i praktické a hlavně bezpečnostní výhody. To že se vám nechce překopávat celá instalace je sice fajn, ale může dojít k situaci, že by klidně instalace mohla sloužit dál, ale z hlediska komfortu používání (množství výkoných spotřebičů) ji stejně budete muset předělat.

Spíše bych se zaměřil na to zda má smysl vůbec uvažovat před nastěhováním či úpravami bytu o ponechání staré instalace. Jestliže provedete rekonstrukci teď, pak máte do konce života klid.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana