ELKO EP: Topte s rozumem aneb jak ještě více ušetřit za topení

<< < (6/6)

Petr M:
Citace: Jan Palička  02.09.2015, 13:21

Trochu kacířská připomínka - ekvitermní regulace s elektronickým čerpadlem okruhu a termostatické hlavice by požadavek manželky taky vyřešily. Ale to je topenářské řešení, ne elektrikářské  :)

Ekviterma není řešení. Ostatně, není to ani vhodná regulace pro RD.

- V přízemí je podlahovka  (norm),  venkovní teploty lítají mnohem rychej, než je podlahovka schopná reagovat. Takže kotel musí jet, když si podlahovka řekne.
- Kotel začne hřát bez ohledu na potřebu teplé vody uvnitř. Když vyvětrám v ložnici, dostanu se díky větru pod nastavenou teplotu a díky sluníčku je kotel blokovaný, zase nenadělám nic.
- Kotel se zapálí při poklesu teploty venku na 12°C i v případě, že třeba odjedu na dovolenou a nastavím v místnosti jenom 10°C. Kdo má furt přehazovat ekvitermní křivky?
- Chci konkrétní teplotu v konkrétní místnosti a v konkrétním čase. Ne konkrétní teplotu vody na výstupu z kotle při nějaké venkovní teplotě.

Jinak modulovaný oběhový čerpadlo samozřejmě mám, dokonce provázaný na hořák (kotel zná průtok a podle toho si šteluje výkon). Regulace je o tom, že bezpotenciálov ým kontaktem dostane kotel info, že někdo potřebuje teplou vodu na topení a je jeho starost, aby dodal na výstupu teplou vodu s nastavenou teplotou v množství, co topný systém chce.

Starost elektrovýzbroj e je modulování hlavic MT4 na radiátorech a připouštení teplé vody do podlahy dle potřeby... Každá místnost regulovaná samostatně.  ;)

A když jsem letos měnil kotel, dojeli dva chlapi. Jeden měl jsko hobby MaR, hodně se vyptával ohledně toho, jak mám udělanou regulaci. A jeho názor na ekvitermu? Za poslední rok prodal tři ekvitermy, rušil jich 20...  ;) Prý to zákazníky vytáčí k nepříčetnosti. ..  >:D

Jan Palička:
Citace: Petr M  03.09.2015, 07:17

Ekviterma není řešení. Ostatně, není to ani vhodná regulace pro RD.

A když jsem letos měnil kotel, dojeli dva chlapi. Jeden měl jsko hobby MaR, hodně se vyptával ohledně toho, jak mám udělanou regulaci. A jeho názor na ekvitermu? Za poslední rok prodal tři ekvitermy, rušil jich 20...  ;) Prý to zákazníky vytáčí k nepříčetnosti. ..  >:D

Ale ano, v tomhle jsem s Vámi zajedno, profesionální ekvitermní regulátory cenově dostupné pro RD umí málo (často jen jeden směšovaný a jeden nesměšovaný okruh),  regulátory "chytřejší" jsou zase cenově někde jinde. Taky jsem po výměně kotle a doplnění o podlahu opustil ekviterm a snažím se postupně vše nechat na Foxtrotu.

Nicméně pokud máte jednoduché řešení do dvou topných okruhů a TUV k tomu a nechcete speciality, tak ekviterm funguje dobře, měl jsem RVA skoro deset let. Jen je třeba dobře nastavit všechny parametry (a že jich je). Což rozumím že v RD nikdo nikdy nedělá a za rozumné peníze neudělá....

Ale třeba v činžácích jedeme skoro výhradně na RVA, RVS a RVD bez komplikací (a bez stížností nájemců)

Petr M:
No psal jsem přece, že u mě to tak jednoduchý není:

- 2x místnost jenom s podlahovkou (předsíň, kuchyň)
- 1x místnost se dvěma smyčkama podlahovky a možností rychle šibovat teplotou s pomocí radiátoru  *)
- 2x patrová místnost s volným přístupem do podkroví a s radiátorem (ložnice, děcák),  z toho jedna má balkónový dveře a druhá dvě střešní okna
- 1x kumbál bez oken, jenom s radiátorem nad průjezdem (moje "laboratoř",  i v zimě solidně přitápěná hračkama)
- 1x manželčina provozovna vedle průjezdu s danou pracovní dobou
- 1x pokoj, co si zaplatila nad částí průjezdu s vytápěním radiátorem a s pobytem v průměru den za týden
- 1x manželčin ateliér v podkroví
- 1x zimní zahrada
- 1x koupelna se žebříkem

Takže tohle jinak, než zónovkou, člověk neukočíruje, ani kdyby se na ptáka stavěl  ;)

----------------

Ale zpátky k tématu. ElkoEP nenabízí efektivní řešení pro složitější regulaci topení,  ale tluče lidem do hlav úspory. Přitom já jako zákazník potřebuju hlavně to, aby to správně fungovalo, pak úspora přijde sama jenom tak mimochodem. Ne tak velká, jak inzerují, ne tak velká, aby to samo ospravedlnilo investici... A za předpokladu, že to dům umožní.

Když chci spořit, měním okna a zatepluju, když chci regulovat, obdařím dům inteligencí.

Osobní zkušenost: výměna kastláčů za 80kKč srazila ročně účet za plyn o 24kKč. Ten rozdíl je energie, která byla potřeba na dorovnání tepelných ztrát oken. Kdybych místo toho al regulaci, tak ta by ty ztráty musela stejně dorovnat. Rozdíly by byly dva - v některých místnostech by nebyla taková zima a za plyn bych platil ještě víc...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana