ELKO EP: Topte s rozumem aneb jak ještě více ušetřit za topení
Radek Červený:
Citace: Petr M 02.09.2015, 08:41
Návratnost investice je nejdůležitější údaj, který by měl zákazníka zajímat, a který tam pochopitelně chybí.
Citace: Jan Franěk 02.09.2015, 07:33
Bohužel se zde mluví pouze o úsporách, ale ne o investicích.
Ona ta investice a návratnost by neměl být jediný prodejní argument, protože ho osobně považuji za nesmyslný. Návratnost zónovky má smysl v nějakém penzionu, hotelu, administartivn í budově, škole...... kde ho využiji nadoraz i podle časové osy a obsazenosti a ještě na něj došáhnu on-line. Ale v bytě 3+1 a na bezdrátu se tomu směji stejně jako vtipu o blondýně. Ale linearitu křivky mezi investicí a návratností zde už popsal kolega Petr M.
Je třeba otevřeně říct, že se jedná o komfort. A nestydět se za to, že nabízím zákazníkovi komfortní řešení za nějaké peníze. Kolik konkurentů toto umí? A já se mám za to stydět? Ne, to opravdu ne.
Proč se prodává automatické zavlažování trávníku, Audi Q7, domácí kina....... je snad zde nějaká návratnost? Ne, není. A prodává se. Jsou zákazníci, co milují komfortní řešení a pro tyto zákazníky jsou na trhu tyto produkty.
Nemám s tímto obchodním modelem problém, zákazníkovi vysvětlím, co může očekávat, představím mu své řešení a návrh, vysvětlím jak se dá systém dále rozšířit, případně po obhlídce místní situace navrhnu ještě něco na víc, co jej třeba ani nenapadlo. A nemohu si stěžovat, že by bylo práce málo. A vůbec nediskutuji o ceně nebo neslintám nesmysly o návratnosti. Tak se obchod nedělá. Musím navrhnout funkční řešení a dostát svým závazkům a slibům. Tečka. Ovšem to funkční řešení se zase neslučuje s Elkem ;D
Citace: Jan Franěk 02.09.2015, 07:33
PS: nechápu, proč zástupce této firmy, se po vložení své prezentace, už o její existenci dále nestarají a neuvádějí vyřčené doměnky na pravou míru, nebo neodpovídají na položené otázky. I to o konkrétních firmách dost napoví.
Všimněte si pánové jedné souvislosti, která zde nebyla moc nikdy popsána. Jsou výrobci, kteří zde přispívají, představují své produkty, ale také se umí postavit k případné kritice a tuto kritiku berou jako velmi cennou devizu zpětné vazby, se kterou dále pracují. Jedná se zpravidla o firmy, které mají u svých produktů obecně dobré jméno a mají ho zaslouženě, namátkou Dehn, ABB, Schneider Electric, Teco.....
No a pak je tu ta druhá skupina, která když se vysloví, tak se profíkovi zježí chlupy, protože nejednou jejich produkty potkal již v praxi a ne zrovna to bylo kladné setkání, které by si zasloužilo pět chválu. A o jaké výrobce se to vlastně jedná? No přece o ty, které zde nevidíme, případně ty, které si zde zaplatí PR článek a nejsou schopni jej posléze ani sledovat, případně zodpovědět nejasnosti, které vzejdou z diskuze.
Ačkoliv na 95% dám ruku do ohně za to, že někdo teď v Holešově tuto diskuzi čte, ale nemá koule na to, aby odpověděl či přispěl.
Petr M:
Copak o to, u mě doma zónovka smysl má i z hlediska komfortu, i z hlediska úspor. Ale ta úspora jinde být nemusí.
Pokud mám byt s centrálním zdrojem tepla v malým bytě, tak stačí hloupá hlavice na radiátorech a nazdar. Úspora se zónovkou by byla když dobe, tak v procentech.
U mě doma, kde má dvě místnosti tchýně když přijede pracovně (je tam tak tři až čtyři dny za tři týdny), v přízemí je podlahovka se setrvačností o několik řádů větší než radiátory v patře a manželčina firmička v domě nemusí mít mimo otevírací hodiny moc vysokou teplotu, je to jasná volba ;) Míra komfortu, způsob ovládání a dlalší drobnosti jsou spíš jako bonus.
Online přístup je další, volitelná a příjemná věc, která se v ideálním případě dá doplnit časem (ovšem ne v případě někoho, kdo po pár letech svůj produkt označí za neperspektivní a už se k němu nic nesežene).
Petr M:
Jinak ještě doplním, co byl skutečný důvod pořízení zónovky.
Stalo se to během adventu. Zatím co manželka žhavila v kuchyni troubu, teplo z ní se šířilo volným prostorem k termostatu v obýváku. Byl to jediný v domě, bylo to tak nějak tři měsíce po nastěhování. Přízemí má hodně velkou tepelnou setrvačnost - obývák je se silnou zateplenou stěnou, dvě malý plastový okna a prosklený dveře do zimní zahrady. Mám vyzkoušeno, že když je venku -5, poklesne teplota v obýváku o stupeň za 18 hodin.
V té době, vlivem venkovních teplot pod nulou, pomalu chládlo patro. Nebylo tam nic, co by spustilo kotel a i když termostatický hlavice byly otevřený, kotel nedodával vodu. Ráno jsme vstávali do teploty 10°C (to jsou ty balkónový dveře), dole v obýváku furt 22°C. Následovalo tříhodinový intenzivní větrání obýváku a kuchyně.
A bylo hůř. Přišlo ultimátum - dokud to nevyřešíš, žádný sex. Večer už byl za lištou u podlahy kebel od provizorního termostatu v ložnici a pár relátek na DIN liště u kotle, kosntrukce "co dům dá" a začala stavba pořádné zónovky.
Takže sice to spoří, ale bez tohohle systému by byl dům nepoužitelný a rozpadlo by se manželství. A vo tom to je, ne jenom o nějaké ušetřené koruně.
Radek Červený:
Citace: Petr M 02.09.2015, 12:17
Jinak ještě doplním, co byl skutečný důvod pořízení zónovky......
(jednicka) ;D
A přesně tak to chodí. Co už jsem zažil instalací, kdy si dají do obýváku krb, libují si jak šetří, do té doby, než dojdou do patra do ložnice a tam Sibiř. A ten termostat v obýváku, fena jedna, ne a ne sepnout ;D
Následuje fáze větrání....... (doh) :D
Tito lidé se ke mě dostali až s odstupem času, kdy už topenáři utratily vyúčtované peníze, k navržené regulaci spočívající v jednom termostatu se už nehlásili a zákazník trpěl. Těm už pak není třeba ani dělat osvětu, zpravidla berou vše, jen když to konečně bude fungovat a v domě se bude dát bydlet.
Jan Palička:
Citace: Petr M 02.09.2015, 12:17
Ráno jsme vstávali do teploty 10°C (to jsou ty balkónový dveře), dole v obýváku furt 22°C. Následovalo tříhodinový intenzivní větrání obýváku a kuchyně.
A bylo hůř. Přišlo ultimátum - dokud to nevyřešíš, žádný sex. Večer už byl za lištou u podlahy kebel od provizorního termostatu v ložnici a pár relátek na DIN liště u kotle, kosntrukce "co dům dá" a začala stavba pořádné zónovky.
Trochu kacířská připomínka - ekvitermní regulace s elektronickým čerpadlem okruhu a termostatické hlavice by požadavek manželky taky vyřešily. Ale to je topenářské řešení, ne elektrikářské :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana