ELKO EP: Topte s rozumem aneb jak ještě více ušetřit za topení

<< < (3/6) > >>

Jan Palička:
Citace: Jan Franěk  01.09.2015, 12:26

Také se zde nebudu rozepisovat o podrobnostech.

A to já si myslím, když se tu nakousne jablko, má se vysvětlit, proč je hořké:
Dělám si "tu věc" (kdysi Inels nyní Foxtrot) doma pro sebe. Ve 2009 jsem začal, nakoupil  CU a další prvky, naprogramoval základ v IDM abych o necelé dva roky poté zjistil, že jsou nové prvky, které IDM neobsahuje, pak že vznikly IDM dvě, že se držitel značky Inels rozhodl osamostatnit, že FW nových prvků Inels je hybrid firmwarů prvků stávajících a že Inels2 je prý pro moravského výrobce neperspektivní a bude nahrazen novou nekompatibilní verzí. Stejně jako pár let předtím Inels2 nahradil Inels1 postavený na sběrnici CANBUS.
A protože IHC si člověk nepořizuje na rok dva, změnil jsem dodavatele za toho, kdo považuje systém za perspektivní a rozvíjí ho a postavil vše znovu na jiné CU a jiném software.
Takže z mého pohledu proto

Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz  31.08.2015, 08:41

blíží se okamžik, když těch ovládacích signálů bude tolik, že se budou pořádně prát mezi sebou... Sebechytřejší systém, sebedokonalejš í kódování neřeší problém když se na stejné frekvenci objeví jiný signál, který moji komunikaci "smázne"...
...

Ten okamžik se neblíží, ten už tady dávno je. Já mám v autě dálku (vlastnoručně domontovanou, pracující na 433MHz),  která na některých místech pracuje jen tehdy, pokud se přiblížím k autu na metr nebo dva ze správné strany, jinak ne. A mám (prozatím) vysledovaná dvě místa, kde nepomůže k otevření ani přiblížení DO těsně k okénku, za kterým je anténa přijímače.

Petr M:
Takže se to dá uzavřit s tím, že slibují nereálnou úsporu, komunikace může být brutálně zarušená (ve městě JE zarušená) a pokud má někdo v plánu např. půdní vestavbu za pět let, bude to pak měnit komplet, protože budoucí technika ještě není na trhu a současná bude za rok neperspektivní a za dva se přestane vyrábět... O spotřebě baterek (ekonomika provozu a ekologie) a potřebě někdy sekat není třeba se zmiňovat.

No kauf jak noha.  (zle)

Jan Franěk:
Citace: Petr M  02.09.2015, 06:49

Takže se to dá uzavřit s tím, že slibují nereálnou úsporu, komunikace může být brutálně zarušená (ve městě JE zarušená) a pokud má někdo v plánu např. půdní vestavbu za pět let, bude to pak měnit komplet, protože budoucí technika ještě není na trhu a současná bude za rok neperspektivní a za dva se přestane vyrábět... O spotřebě baterek (ekonomika provozu a ekologie) a potřebě někdy sekat není třeba se zmiňovat.

ASi bych to neviděl tak úplně černě. Pokud uděláte dobrou regulaci, jistě dosáhnete na úsporu. Je pouze otázkou, jak velkou. Podle mne je 30% nereálných, pokud to nepůjde ruku v ruce s dalšími úpravami na objektu. Ale připomínám, že je to pouze můj osobní názor a týká se převážně rodinných domů a bytů, kde s tím mám nejvíce zkušeností.
V průmyslu může být situace úplně jiná. Zažil jsem provozy, kde v zimě větraly, protože nefungovaly ventily na radiátorech a podobně. Tam slušná regulace dokáže uspořit  těch 30% třeba bez problémů.
Bohužel se zde mluví pouze o úsporách, ale ne o investicích. ALe to je asi pochopitelné. To není tak zajímavá informace a mohla by hned na začátku odradit některé potencionální zákazníky.  ;) ;D :D Jenže vzhledem k rostoucím cenám energií se může stát, že z předpokládané (právě vymyšlené) návratnosti v některém z případů, třeba 20-30 let, se může snadno vrátit investice po 10-15 letech, což začíná být mnohem zajímavější.

SPolehlivost. Teď vůbec neřeším kvalitu HW, kterou neznám. RF ELKO EP, jede na 868 Mhz. Díky zabezpečenému protokolu a opakování „zpráv“,  nevadí, když nějaká ze zpráv neprojde na poprvé. Toho bych se zas tak nebál i díky dosahu jednotlivých prvků. Možná by mohl nastat problém mezi sousedními byty, rozhodně ne mezi sousedními domy. Navíc už během montáže, může montér zjistit případný problém a začít ho řešit. Tedy strašit tím že to nebude díky rušení fungovat, je taky poplašná zpráva. V naprosté většině případů s tím nebude problém. I vzhledem k deklarovanému dosahu těchto prvků.

Výdrž baterií. To je složitá  otázka. Mnoho prvků se napájí přímo síťovým napětím a RF zprostředkováv á pouze vlastní ovládání (změnu stavu) prvku. Samozřejmě je i část prvků, které jsou napájeny pouze bateriemi.  TO je daň za to, že nesekáte. Nebo jinak neřešíte nové přívody a za to musíte počítat s vyšší mírou dohledu nad bateriemi. Ale myslím, že se nebavíme o výměně každý měsíc, ale spíš v řádu 1-2 roků (odhaduji. Moc jejich prvky neznám, to přiznávám) . Tedy nadávat na jejich výdrž, je trochu mimo mísu. Vždy mám na výběr. Připravit kabel, nebo stále řešit baterie. Obdobné je to u EZSek. Každý ze způsobů má své místo na trhu, své klady i zápory. Tdy nevýhoda na jedné straně, vyvažovaná jinou výhodou.

PS: nechápu, proč zástupce této firmy, se po vložení své prezentace, už o její existenci dále nestarají a neuvádějí vyřčené doměnky na pravou míru, nebo neodpovídají na položené otázky. I to o konkrétních firmách dost napoví.

Petr M:
Citace: Jan Franěk  02.09.2015, 07:33

ASi bych to neviděl tak úplně černě. Pokud uděláte dobrou regulaci, jistě dosáhnete na úsporu. Je pouze otázkou, jak velkou. Podle mne je 30% nereálných, pokud to nepůjde ruku v ruce s dalšími úpravami na objektu. Ale připomínám, že je to pouze můj osobní názor a týká se převážně rodinných domů a bytů, kde s tím mám nejvíce zkušeností.

Úspora energie tam je, zlepšením regulace podlahovky (železo vyšlo na 2000) jsem doma dokázal za rok udpořit kolem 6000.  To je fakt.

Druhý fakt je, že výrobce používá taktiku "vezmem nejvyšší známou úsporu, přičteme 5% a přidáme slovo až". V reálu tak může být úspora 0-25%,  ale to se nikde nepíše. 30% je fakt přestřelených, pokud tam nejsou litináče se zatuhlýma kohoutama z roku 123. Ale tam je to i na úpravu topnýho systému. Samotná regulace tam nezmůže nic. V případě náhrady starých termostatickýc h hlavic je v podstatě jediná úspora to, že kotel nedrží tepllou vodu po celý den, ale jenom v okamžiku, kdy teplota poklesne třeba ve třech místnostech, to může být tak 5%?
Záleží na výchozím stavu a na tom, co všechno člověk chce.

Pokud chce člověk opravdu spořit, měl by se držet Paretova pravidla. 80% problémů má 20% příčin. Udělat analýzu a podle ní jet. Já jsem na domu z roku na rok snížil účet za plyn o 45% prostou výměnou oken. Návratnost byla dva roky.

Kdybych dům neprodal a neodstěhoval se k manželce, další kroky by pak byly zateplení střechy, zateplení fasády, výměna topnýho systému (protože v té době bude těžce předimenzovaný s velkou setrvačností a kondenzační kotel má vyšší účinnost) a až někde na pátým místě by byla zónová regulace. A je potřeba si přinat, že náklady každé etapy vyšly zhruba stejně, úspora na % klesala a úspora energie v absolutní hodnotě by šla dolů exponenciálně.

Pořád je tady riziko, že tímhle na základě reklamy někdo nesvéprávný bude řešit úspory v nezatepleným domě, kde topení pojede na 100% regulace neregulace...

Bohužel se zde mluví pouze o úsporách, ale ne o investicích. Ale to je asi pochopitelné. To není tak zajímavá informace a mohla by hned na začátku odradit některé potencionální zákazníky.  ;) ;D :D

Návratnost investice je nejdůležitější údaj, který by měl zákazníka zajímat, a který tam pochopitelně chybí.

Spolehlivost. Teď vůbec neřeším kvalitu HW, kterou neznám. RF ELKO EP, jede na 868 Mhz. Díky zabezpečenému protokolu a opakování „zpráv“,  nevadí, když nějaká ze zpráv neprojde na poprvé. Toho bych se zas tak nebál i díky dosahu jednotlivých prvků. Možná by mohl nastat problém mezi sousedními byty, rozhodně ne mezi sousedními domy. Navíc už během montáže, může montér zjistit případný problém a začít ho řešit. Tedy strašit tím že to nebude díky rušení fungovat, je taky poplašná zpráva. V naprosté většině případů s tím nebude problém. I vzhledem k deklarovanému dosahu těchto prvků.

Jenomže na 868MHz jsou i ptákoviny jako bezdrátový zvonky, odemykání auta apod.,  který nemontuje profesionál. Takže z pohledu zákazníka, půl roku to funguje, pak to začne "samo od sebe" náhodně zlobit a instalátore, hledej. To je fakt, ne poplašná zpráva.

Výdrž baterií. To je složitá  otázka...

Tam to souvisí i s dosahem a rušením, jak často se musí zprávy potvrzovat a opakovat, na jakou vzdálenost, jestli si zařízení data předávají jako štafetový kolík,... A u aktorů, jako jsou bezdrátový hlavice na radiátor, jde i o četnost otevírání a zavírání. Každopádně je potřeba pravidelná kontrola a výměna, která není zadarmo. A v ekonomice provozu to hraje ocela podstatnou roli (řekněme 20 krabiček x 3 tužkový x 12Kč za rok = 720Kč).

PS: nechápu, proč zástupce této firmy, se po vložení své prezentace, už o její existenci dále nestarají a neuvádějí vyřčené doměnky na pravou míru, nebo neodpovídají na položené otázky. I to o konkrétních firmách dost napoví.

To je velice dobrá otázka...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana