Jak uzemnit hospodářskou budovu připojenou k rodinnému domu?

(1/4) > >>

Ovčákzhor:

Mám novej dům s ekvipotenciáln í svorkovnicí a chráničem.
Z domu je CYKY 5J 2,5mm2 připojená stodola (cca 50m),  jištěná v domovním rozvaděči 3x20A.
Ve stodole je malý rozvaděč s jištěním 3x16A pro cirkulu, 1x16A pro rádio a jiné do zásuvek zasouvatelné jednofázové stroječky a 1X6A pro světla.

Stodola nemá hromosvod a elektrikář mi tvrdí, že ani není třeba, poněvadž okolo jest dvě sta let stará lípa a ještě starší dub.

Ve stodole je "profi bedna" elektrického ohradníku pro bekavce, jejíž výrobce uvádí, že jest nutno zemniti min. 10m od uzemnění všech budov - splněno.

Problém spočívá v tom, že jediný uzemněný předmět ve stodole su ja, když koštuju slivovici.

Nemám rád nedodělávky a blbce - co to udělá s chráničem v chalupě, když stodolu vybavím regulérním uzemněním, hromosvodem a na zmíněného blbcelektrikář e pošlu svého věčně nadrženého berana?

Miroslav Minařík:
Citace: Ovčákzhor  24.08.2015, 21:35

... blbcelektrikář e pošlu svého věčně nadrženého berana?

Tak jsem se dozvěděl, že náš kolega je blbec. A dodal jste mu k jeho práci vypracovaný a odsouhlasený projekt? Pokud ne, pak prosím važte slova v místech kde jsou samí elektrikáři. Notabene když po nich chcete poradit, že?

Patrik Mlynar:
Preco by malo uzemenenie v stodole alebo kdekolvek inde negativne ovplyvnovat chranic ?
Chapete princip cinnosti chranica ?

Jiří Schwarz:
Jak to uzemnit?
Jsou jistá pravidla, která minimalizují rizika.

Ale abych zadarmo radil někomu, kdo o mě možná řekne něco neslušného, co se mi nebude líbit?
Nechci!

Jan Franěk:
Jaké bylo zadání? Malá cena a bez "drahého" projektu? Jestli ano, jste spoluviníkem tohoto stavu.
Pokud by byla vypracována projektová dokumentace a tedy jasné zadání, nemohlo by k tomuto dojít. Pokud ano, měl by jste nárok na reklamaci a nápravu stavu a říci, že kolega si toho vašeho berana zasloužil.

I když za to ohánění se stromy namísto hromosvodu  :-\ 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana