Jak revidovat osvětlovací stožár s žebříkem, plošinou?

(1/3) > >>

František Sichinger:

Dostal jsem se k revizi manipulačního skladu a na pozemku stojí i tento stožár.
U paty jsou rozvaděče osvětlení, které jsem našel až po vyřezání xx letého roští.
Není o něm zmínka v žádné předchozí revizi, protože se asi předchozím revizákům nechtělo lézt nahoru a už vůbec ne přes to roští.
Ty zavěšený kabely by tam také asi neměli co dělat.

Jiří Buben:
Tohle jsou standardní stožáry, které se na manipulačních skladech a pilách instalovaly v 80 letech minulého století. Tuším, že výška se pohybovala někde okolo 22m. Já na ně lezu po žebříku, který je jejich součástí. Pod ním totiž vede i kabelový rošt a ten si také obhlídnu v jakém stavu je přichycení kabelu pomocí kamenů. Důležité je koukat i po svárech vlastního žebříku. Ne z důvodu revize, ale proto, že pokud by byly viditelně prasklé, tak pak je lepší z žebříku slézt a nepoužívat jej. ;)
Nahoře bývá zapouzdřená litinová skříň se svorkovnicí. Na ní je i zásuvka. Bohužel jak tam léta nikdo nelezl a nedělal údržbu, šrouby ve víku skříně jsou zarezlé a existuje velká pravděpodobnos t, že se při demontáži ukroutí.

Pokud jsou u paty stožáru v rozvaděči předřadníky pro výbojky, tak nahoře má u svítidel smysl kontrolovat doplňující pospojování, tedy spojitost mezi svítidla vzájemně a mezi svítidly a stožárem. U svítidel přes předřadníky lze naměřit impedanci smyčky, ale bude značně vysoká, protože je v cestě předřadník umístěný dole v rozvaděči. To ale záleží na tom jaká svítidla jsou použita.

Dost často jsou nahoře mezi svorkovou skříní a svítidla kabely s poškozenou izolací (popraskaná od slunce a mrazu).

U paty stožáru je také uzemnění. Mnohdy nejde svorka rozebrat a navíc záleží na co je vývod připojen, zda na rozsáhlou uzemňovací síť či jen nějaký samostatný pásek. Bohužel to se u tak starých zařízení a ještě k tomu v dřevařském podniku nedozvíte a o plánech si asi můžete nechat jen zdát.

Jiří Schwarz:
Dobré až na jednu maličkost.
Často tyhle nebo podobné stožáry lákají k umístění "mikrovln". Ale to by bylo na jinou diskusi jak moc to bývá špatně. Ať již z hlediska přivedení různých napájecích okruhů šíleným způsobem, nebo z hlediska blesku a přepětí!

Michal Šenkýř:
Zažil jsem několik případů, kdy si různé osoby a firmy kupovaly vyřazené stožáry za cenu šrotu a poté je instalovaly pro svou potřebu. Bohužel si myslím, že to je i tento případ. Pokud k tomuto není žádná dokumentace, je to špatné. Copak elektroinstala ci, tu si proměříš a prozkoušíš, ale v dokumentaci by mělo být uvedeno co a jak tento stožár osvětluje. Takže u osvětlení vždy musíme předkládat protokol o měření intenzity a rovnoměrnosti osvětlení (u výchozí revize). Pokud není, je problém. Další záležitostí ( a to dosti podstatnou) je stav konstrukce. I ta je součástí elektrického zařízení. Teď jsme měnili asi 30 takovýchto věží, protože znalecký posudek prokázal, že jsou za hranicí životnosti a že jsou nebezpečné. Je to všechno o bezpečnosti, včetně bezpečnosti při údržbě zařízení a při práci pod tímto zařízením. Vůbec ti to nezávidím.

Jiří Buben:
Z dřevozpracujíc ího průmyslu mám zkušenosti bohaté a mohu konstatovat, že o nějaké dokumentaci si můžeme nechat zdát. A to jak elektro, tak osvětlení a o dokumentaci vlastního stožáru nemluvě. Veškeré dokumentace se zkrátka poztráceli při přechodu státního podniku na malé akciovky. Paradox je, že v současnosti se tyto malé akciovky začínají slučovat a skupuje je náš pan ministr financí. To ale nemění nic na tom, že dokumentace se nenajde ani v archivu těch větších společností v nichž byly tato stožáry instalovány při jejich výstavbě.
Při revizi mohu opravdu zkontrolovat jen elektrickou instalaci, ale je potřeba se v revizi zmínit o tom, že nejde o revizi či kontrolu vlastního stožáru ze statického a mechanického hlediska, aby nedošlo k tomu, že si někdo bude myslet, že jsem posuzoval i konstrukci stožáru. Na to by si provozovatel měl sjednat někoho k této činnosti kompetentního. Jenže ještě nikdy jsem se nesetkal s tím, že by to někoho zajímalo a nebo to dokonce nechal dělat. Hlavní problém u stožárů je místo vetknutí stožáru do betonu, nebo spoje na patkách které jsou zabetonovány v základu stožáru.

Na fotce to není vidět, ale u těchto stožáru byly instalovány dvě pole rozvaděče, které jsou v současné době opravdu za zenitem, neboť dost často při stylu údržby nevýrobních zařízení na pilách a manipulačních skladech jsou urezlé panty, nebo různými nárazy zdeformované dveře a korpusy rozvaděčů, takže nejdou zavřít.

Zkrátka přeji hodně štěstí a vsadím se, že při revizi bude nalezeno značné množství závad. Mám s tím svoji zkušenost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana