Musí být ve starém domě jistič venku?
zerditko:
Pokazil se nam v dome hlavni jistic, je stary uz vice jak 50 let. Privolany elektrikar rekl, ze ho muze vymenit, ale musime nahlasit odplombovani a ze by ho hned vymenil za silnejsi nez je stavajici 15 A. Tak fajn, byl jsem na CEZu a rekli mi ze pokud chci novy jistic tak ho musim umistit ven, tak aby byl pristupny z verejneho prostranstvi, coz teda nevim jak chteji udelat, kdyz je barak uprostred zahrady a vedeni je vzdusne a vede pres cizi pozemky. Opravdu to tak musi byt? A nebo me tahaji za nohu?
Miroslav Minařík:
Citace: zerditko 04.08.2015, 19:29
Pokazil se nam v dome hlavni jistic, je stary uz vice jak 50 let. Privolany elektrikar rekl, ze ho muze vymenit, ale musime nahlasit odplombovani a ze by ho hned vymenil za silnejsi nez je stavajici 15 A. Tak fajn, byl jsem na CEZu a rekli mi ze pokud chci novy jistic tak ho musim umistit ven, tak aby byl pristupny z verejneho prostranstvi, coz teda nevim jak chteji udelat, kdyz je barak uprostred zahrady a vedeni je vzdusne a vede pres cizi pozemky. Opravdu to tak musi byt? A nebo me tahaji za nohu?
Toto by mi ten člověk face to face asi neřekl. Máte jeho jméno?
Patrik Dedík:
Podla mna blbost u nas na Slovensku ked je takyto problem zavolam zse poviem ze mam poruchu ze mam odhnily drot atd. Tym mi daju suhlas na odblombovanie stym ze si ma zapisu ja si spravim co treba zavolam ze to je ze to chcem zablombovat a poslu technika. K dalsej fakture mi zapocitaju 20€ 600 korun za blombovanie. A ked budete menit istic tak bacha aby nebol velky istic, a maly prirez kablov
Miroslav Minařík:
No tak si tu elektriku přehlašte na jiného dodavatele. Asi bych se netrápil a neřešil problém nějakého přežitého nařízení.
Citace: Patrik Dedík 04.08.2015, 22:13
... za blombovanie. ...
Som do teraz nevedel ani nepočul, že máte na Slovensku blomby, my Čehúni máme plomby :-) Ale vidím, že naozaj máte blombovanie.
Jiří Schwarz:
U ČEZu mám zkušenost, že když je to "malá oprava", tak to zaplombují ve stavu, jaký odpovídá době vzniku.
Ale jakmile chce někdo nějakou změnu jako např. navýšení příkonu (změna jmenovité hodnoty hlavního jističe), tak dávají automaticky vyjádření, že to musí být podle aktuálně platných připojovacích podmínek.
A "úředník" si zpravidla nenechá vysvětlit to, co je jasné někomu, kdo tam plombování nebo některé opravy provádí. Takže asi by to chtělo najít "technika ČEZu", který to tam zná a kterému je jasné co je reálné a co ne.
Ještě jeden pohled na problematiku - u nás jsou elektrikáři, kteří s pracovníky ČEZu pravidelně komunikují a tak vědí co mohou zákazníkovi slíbit,poradit, v čem mu mohou pomoci...
ČEZ úplně jinak jedná s elektrikářem (nebo firmou), se kterým něco řeší pravidelně, a úplně jinak se zákazníkem, který je posuzován jako úplný laik.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana