Je zapojení indukčního sporáku a trouby na jeden jistič v pořádku?

(1/4) > >>

Daniel Hájek:
Dnes nám montovali novou kuchyň. Podle plánků od dodavatele kuchyně nám elektrikář předem připravil rozvody, řka, že jsou tam standardní požadavky, jaké se běžně dělají a není problém to tak udělat.

Mimo jiné tam byla i krabička s přívodem motorového proudu pro indukční sporák a zásuvka pro troubu s poznámkou, že má mít samostatnou pojistku. Což bylo provedeno, ale kvůli celkovému počtu jističů musel elektrikář použít větší pojistkovou skříň a překopat celou elektriku u hodin. Bez jednoho by se to vešlo do menší krabice, na kterou bylo místo. Nicméně úkol byl jasný, tak to udělal a já zaplatil.

Ovšem dnes, když to kuchyňáři zapojovali, jsem si všiml, že kabely od sporáku i trouby zapojili oba do té krabičky s motorovým proudem a v zásuvce pro troubu není zapojené nic. I ten jistič u hodin nechali vypnutý. Deska i trouba normálně fungují.
Jako laik jsem jim do toho nechtěl vstupovat dotazy, jistě vědí dobře co dělají ... ale stejně mi to vrtá hlavou a popravdě i trochu mrzí. Pokud by tu samostatnou zásuvku nechtěli, mohlo to být celé jednodušší a věřím, že i levnější - jelikož kvůli výměně té skříňky s jističi tam elektrikář strávil půl dne navíc.

Zajímá mne tedy, zda je to zapojení dvou kabelů do jedné krabičky normální, nemůže z toho být nějaký problém a jestli na to mám nějak při definitivním převzetí a zaplacením doplatku upozorňovat?

Milan Hudec:
Dodejte fotky oné krabice a jističů a typ spotřebičů.

Jiří Schwarz:
Ono existuje řešení, z jistého pohledu správné, ale pro některé lidi neoblíbené - revize provedená nezávislým RT.

Václav Kalina DC:
Pokud je ta ona krabička sporákova kombinace, tak je to v poradku. Dvě fáze pro indukční desku  a třetí pro troubu. Samostatná zásuvka pro troubu byla v tomto případě zbytečná.

MrPeter:
Bez bližšího zkoumání nelze nic říct na 100%,  ale deska většinou potřebuje dvě fáze + PE + N, trouba je jednofázová. Obojí má být předjištěno 16A jističem. Takže trouba bude zapojena třeba na 1. fázi a deska na zbylé dvě. V případě poruchy trouby vypne i deska a naopak. Svorky ve svorkovnici (sporákové kombinaci) by měli být uspůsobeny na připojení více vodičů (PE a N je tam dvakrát). Vše tedy funguje a je odjištěno.

O úplné správnosti by se dalo polemizovat... Rozhodně to není úplně "čistý" řešení, když je tam připravena zásuvka přímo na troubu. Jedním jističem jsou jištěny vlastně dva spotřebiče. Ale to jsou i když je na jeden jistič napojeno třeba 5 zásuvek...

PS.: Je to jen taková dedukce ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana