Existuje adaptér - "schuko" vidlice s naší zásuvkou?

<< < (2/3) > >>

Petr Pospíšil.:
Vozím v autě průchozí zásuvku s nabíječkou 2xUSB 5VDC/1
Funguje i ve SCHLUKO zásuvkách a na štítku má 230V/16A/3600W
Cena asi 250,-

Václav Komárek:
Citace: Jaroslav Hasala  21.07.2015, 06:42

Mě by spíše zajímalo, které spotřebiče nejdou přímo připojit do zásuvek SCHUKO - nemají univerzální vidlici. Tyto vidlice se u spotřebičů používají už více než 20 let.
Například při repasi starých elektronkových radií či tvp,používám německý regulátor napětí. Tam jsem ten problém taky řešil bastlem "mezikusu". Prostě jsem na dobu nezbytnou potřeboval oněch starých 220V přes starou zástrčku přijímače... :)

Jan Palička:
Citace: František Sichinger  20.07.2015, 21:49

.......Užívané vzory zásuvek se řídí národními normami jednotlivých zemí a jiné nejsou obvykle akceptovány. U nás jsou vzory v normě ČSN 35 4516 a samozřejmě v nich vzor "Schuko" není. Nesmí se proto v ČR používat. V EU se však
obecně nesmí bránit pohybu zboží, takže se teoreticky na trhu objevit mohou, musí na nich však být upozornění ve smyslu, že není určeno k použití v ČR.....

Klasický případ, kdy (národní) norma odporuje zdravému rozumu. Zatímco náš systém E mají  Francie, Belgie, Polsko, Slovensko, částečně Řecko a my a pak už jen bývalé francouské kolonie v Africe nebo Mongolsko, systém F se kromě Itálie, Dánska a Švýcarska používá všude okolo nás.
Jak kdysi říkali naši dnešní východní sousedé: na naše národní specifikace nám nesahejte....

Jan Hájek:
Proč máme v Česku kolík a ne Schuko?

František Bernard:
My nemáme Schuko, protože v dávných dobách udělali soudruzi z Německa chybu. Chtěli za jejich systém hodně peněz. U nás se již budoval francouzský systém. Tolik ve stručnosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana