Ako diagnostikovať problémy na trojfázových asynchrónnych motorch?
Jakub Richter:
Ak by sa našiel niekto kto by aspoň v jednoduchých bodoch opísal postup pri premeriavaní trojfázových asynchrónnych motorov bol by som mu vďačný.
Ide mi o rýchlu diagnostiku problému. Pracujem ako údržbár v jednej fabrike a s touto činnosťou som sa ešte nestretol.
Jiří_Hrubý:
V bodech se dá popsat leda -
na svorkách má napětí a točí se - je OK
na svorkách má napětí a netočí se - umřel
Pořiďte si knížku o diagnostice Zvyšování spolehlivosti asynchronních elektromotorů včetně poháněných strojů docela výživné a poučné čtivo.
Vít Rotrekl:
No, ono se toho dá měřit o mnoho více, ale bude záležet na typu a konstrukci motorů.
- třeba isolační odpory vinutí proti kostře
- isolační odpory vinutí proti sobě
- odpory vinutí
No a pak přítomnost napětí na svorkách motoru. Toto využívám já u klasických asynchrinních motorů, tak abych byl schopen určit jestli je to na poslání na opravu, nebo je problém v přívodním kabelu, stykači, a jsem schopen to nějak opravit sám.
Ale pohybuji se v běžných elektroinstala cích. Ve fabrice to bude asi trochu složitější.... stejnosměrné motory, krokové motory, sychronní motory..... A pro nějakou jednoduchou diagnostiku bude třeba vědět o tom jak je konkrétní motor konstruován.
Jedna věc je něco změřit. A druhá věc je vědět co jsem změřil, a dokázal to nějak vyhodnotit.
Jiří Schwarz:
Kdyby na to "byl čas"...
Ono hodně napoví, pokud má udržbář odměřené proudy při různých režimech a při problému to může porovnat... Ale když je těch motorů moc, není to práce na pár minut si to primárně zmapovat...
František Sichinger:
Úplně nejrychlejc po čuchu. :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana