Slyšeli/četli jste o přečerpávací elektrárně v bývalém dole Jeremenko?
Vít Rotrekl:
Narazil jsem na zajímavý článek, zaregistrovali jste to taky?
http://ostrava.idnes.cz/precerpavaci-elektrarna-v-podzemi-byvaleho-dolu-v-ostrave-pnx-/ostrava-zpravy.aspx?c=A150717_140050_ostrava-zpravy_sme
Možná zajímavá myšlenka. Nejsem motorář ani energetik abych si to uměl spočítat, jestli by to mohlo být rentabilní ve větším měřítku. A ani netuším, kolik by se takovýchto elektráren a s jakým výkonem dalo postavit. Ale myšlenka se mě líbí.
Shodou okolností právě dělám revize v Blansku v ČKD, kde se vyrábí turbíny. A při řeči s technikem na zkušebně, kdy jsem se zvědavě ptal jak se taková turbína zkouší, jsem se dozvěděl, že se staví model velikosti 1:10/1:20, dle velikosti skutečné turbíny, tak toto by mohl být taky takový model 1:10.
Jirka Š. Svejkovský:
Je to dobré "péro", které vyřeší problémy s eko zdroji. Nic proti eko, vidím to tak, že se dá řešit problém.
Vratislav Fugl1:
Přečerpávací elektrárny , to není zase až tak nic nového, až na ten důl.Jináč Štěchovice, Dalešice, Dlouhé Stráně... A jistě i další ve SR... To novum je jenom v tom "důlním provedení" PVE. ;)
A na našem území vznikla první hned v počátcích veřejné elektrizace roku 1930 na Šumavě nedaleko Hojsovy Stráže.
Vít Rotrekl:
Citace: Vratislav Fugl1 17.07.2015, 23:05
Přečerpávací elektrárny , to není zase až tak nic nového, až na ten důl.Jináč Štěchovice, Dalešice, Dlouhé Stráně... A jistě i další ve SR... To novum je jenom v tom "důlním provedení" PVE. ;)
A na našem území vznikla první hned v počátcích veřejné elektrizace roku 1930 na Šumavě nedaleko Hojsovy Stráže.
Tak to samozřejmě vím, že to není žádná novinka.
Zdenek Hejčl:
Že by Čeňkova pila? ;)
Srní u Rejštejna? :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana