4-žilový nebo 5-žilový kabel od elektroměrového rozvaděče?

<< < (3/5) > >>

Jiří Černých:
Citace: Tomáš Žabka  15.07.2015, 22:42

Nevím co řešíte, norma říká minimální průřez PEN (síť TN-C) ten je 10mm2 Cu a 16mm2 Al, ČEZ k vám do smyčkovací a nebo koncové skříně dotáhl něco 4x na to připojí elektrikář elektroměr od elektroměru valíte k sobě do rozvaděče to jestli kabel 4x a nebo 5x záleží co zvolí projektant, kabel 5x6(30mm2 Cu) bude levnější, ale bude mít větší úbytek napětí, pokud to bude daleko budete hodně platit za ztráty, kabel 4x10(40mm2 Cu) bude dražší, ale bude mít menší úbytek napětí a tedy menší ztráty. To co píši je jen jedno z hledisek, další věc je např. jáký budete mít nasmlouvaný jistič atd. Takže najděte si projektanta a ten sváma probere všechny okolnosti (ekonomické a také technické) a pomůže vám vybrat vhodný kabel pro vaše připojení.

Jen pro info TN-C-S L, L, L, N, PE (5x) a TN-C L, L, L, PEN (4x)

Smlouva s ČEZ bude pokračovat jako máme teď, jen se přesune elektroměr z místa, které je daleko od našeho pozemku(bývalá chata). Stávající starý kabel vede přes jiné parcely až k nám, což je nesmysl, proto firma ČEZ dala před časem nový kabel do země, do kterého se budeme postupně všichni přepojovat.
Od začátku mi šlo o to, kolika žilový kabel před 8 roky natáhla firma ČEZ a zda je nutné dávat do elektoměrového rozvaděče jistič, což mi přišlo jako zbytečné

Zdenek Hejčl:
To Jiří Černých:
 zda je nutné dávat do elektoměrového rozvaděče jistič, což mi přišlo jako zbytečné
Zřejmě jste nepochopil připojovací podmínky a schéma zapojení.
Tam je jasně uvedeno, že jistič tam musí být.
Jak by chudák elektroměrový technik vyměnil elektroměr pod napětím, bez možnosti vypnutí?
Ano, musel by si sebou vozit žebřík, aby si to mohl vypnout v pojistkové skříni... (zle)
Nebo volat zásahovku na vypnutí? (dabel)

David Hruda:
Citace: Jiří Černých  15.07.2015, 22:51

zda je nutné dávat do elektoměrového rozvaděče jistič, což mi přišlo jako zbytečné

To jako vážně?  (eek)

Jiří Zapotučný:
Asi vás zklamu, ale jističe tam budete mít dva FA01 a FA100 viz legenda schématu a kabely potáhnete také dva  :(

Jiří Černých:
PARDON, CHTĚL JSEM NAPSAT, ŽE MI PŘIŠLO ZBYTEČNÉ DÁVAT DO ELEKTROMĚROVÉH O rozvaděče CHRÁNIČ, NE JISTIČ ;)

V jednom z přiložených obrázků tam proudový chránič je, já se s tím zatím nesetkal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana