Jak udržet jmenovité otáčky turbíny?
dolac:
Citace: Jan Klimes 09.07.2015, 20:53
Osobně mi to připadá jako hloupost, ale nechal jsem se zlákat prohlášením, že "Regulace změny otáček, probíhá pomocí frekvenčního měniče" viz. screenshoty výše. Ta regulace bude asi platit pouze proti tomu aby se turbína roztočila více než je zdrávo, ale nízké otáčky to řešit nebude.
Nie je to hlúposť a p. Polášek vám to správne vysvetlil.
Nejedná sa o bežný FM, ale napr. o FM s rekuperáciou. Pokiaľ viem, také sa používajú u niektorých veterných elektrárni. Tieto VTE nie sú potom tak závisle na rýchlosti vetra a vedia fungovať prakticky vo veľmi širokom rozsahu otáčok. U MVE som sa s týmto riešením ešte nestretol. Je to asi akademický unikát, ako píšete. U väčšiny MVE totiž nieje problém regulovať otáčky. V podstate si ich sieť ureguluje sama, stačí zabezpečiť dostatočný prítok vody, aby generátor neprešiel do motorického režimu.
Uvedomte si, že v článku sa nepíše o regulácii otáčok turbíny frekvenčným meničom na konštantnú hodnotu, ale o reguláciu zmeny otáčok, čo nie je to isté. Rekuperačný frekvenčný menič zabezpečí, že aj keď sa budú otáčky turbíny meniť v relatívne širokom rozsahu, asynchrónny generátor bude pracovať stále v generátorickom režime v určitom pracovnom bode.
Pavel Sládek148:
Dotaz z mého oboru, proto, snad pochopitelně, odpovím, navíc právě řešíme tuto situaci na jedné elektrárně:
1) sestava je turbína - v našem případě ještě mechanická převodovka - FM - asyn. generátor - síť
2) parametry lokality se mění - tj. spád a průtok je značně závislý na přírodních podmínkách v daném čase - aby se s tímto dokázala turbína vyrovnat musí na základě průtoku změnit své otáčky
3) generátor pracuje s nadsynchronním i otáčkami (o skluz) přibližně stále stejnými - drží ho síť
4) FM pracuje v podstatě jako převodovka s proměnným převodem - pokud je FM nastaven na převod 1:1 tj. 100%, otáčí se turbína stejně rychle jako generátor (jako by tam FM ani nebyl) a bere nejvíce vody,
Pokud je FM nastaven na 1:2, tj. 50% otáčí se turbína polovičními otáčkami, než generátor (ten se otáčí pořád stejně) a bere poloviční množství vody atd.
FM jde nastavit i na více něž 100%, pak se turbína otáčí ještě rychleji a bere ještě více vody a naopak.
Samotný pohod turbínou způsobí, že generátor je stále v nadsynchronníc h otáčkách a FM je jen mezičlánek.
Jako generátor je použit normální asynchronní motor, ale s ventilátorem s vlastním pohonem (při nízkých otáčkách by již nestíhal chladit)
V našem případě se jedná o regulaci Archimédova šroubu ve funkci turbíny, tedy objemového stroje, kdy platí čím více otáček, tím vetší průtok. S vírovou turbínou bych neztrácel čas, Bánkiho se sem také nehodí - přijdete o kus spádu. Doporučuji 2xTM5 (dříve MT5) s natáčivými lopatkami kola - není potřeba FM, nebo právě Archimédův šroub - je potřeba FM.
S FM si budou hrát naši elektrikáři, já jsem strojař.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana