Jak udržet jmenovité otáčky turbíny?
Jan Klimes:
Přemýšlím jak regulovat turbínu na MVE, tak aby pracovala pokud možno ve jmenovitých otáčkách. Samozřejmě mě napadla převodovka, ale někde jsem se dočetl, že by se za tímto účelem dal použít i frekvenční měnič. Tak bych se chtěl zeptat, jak je to v takové případě s asynchonním generátorem, kde konkrétně potom bere jalovou (magnetizační) energii, když je měničem oddělen od sítě. Musí se použít nějaký kondenzátor a nebo si generátor vystačí se stejnosměrným meziobvodem (pokud se to neřeší nějakým maticovým měničem).
Dále nerozumim, jak vlastně frekvenční měnič udrží jmenovité otáčky turbíny? Protože jestli tomu správně rozumím, tak pokud by bylo míň vody, tak by se otáčky turbíny přirozeně zmenšili třeba na polovinu, následně díky frekvenčnímu měniči by se udržely jmenovité otáčky, ale to by pak už nebyl generátorický režim. Tak pokud by mi někdo dokázal vysvětlit, kde je v mé úvaze chyba a nebo jaká je správná podstata této regulace.
Jiří Schwarz:
Když to napíšu hodně zjednodušeně, tak u MVE s asynchronním motorem s kotvou nakrátko, využitým jako generátor, se otáčky "regulují samy".
Pokud se motor točí menšími otáčkami, než je točivé pole sítě, funguje jako spotřebič, odebírá energii.
Pokud se dostane do synchronních otáček, neměl by odebírat nic (nějaké ztráty a tedy minimální odběr tam bude)
Pokud ho vnější silou roztáčíme na vyšší otáčky než točivé pole sítě, stává se z něj generátor, začíná dodávat energii, čím vyšší otáčky, tím více energie by dodával, ale to jej zase brzdí, takže tím, že přivedeme tolik mechanické energie, která je v nějakém vztahu k jmenovitému výkonu motoru (generátoru), pokud je síť dost "silná s ohledem na výkon našeho zařízení", v podstatě se nám to reguluje samo...
Jirka Š. Svejkovský:
Předpokládám, že se mluví o ostrovním režimu MVE.
Frekvenční měnič použitelný není, spíš střídač pro FVE určený pro ostrovní režim. Ten pracuje s DC napětím v poměrně širokém rozsahu a s velkou účinností. Výstup z generátoru by se musel usměrnit nějakým 6 pulzním usměrňovačem a poslat na vstup střídače. Jenom ta cena ...
Pokud se nejedná o ostrov, ale o dodávku do sítě, pak se generátor bude točit zhruba stejně, jako síť. Pokud pomaleji (málo vody), bude proud odebírat (a měl by být automatikou odpojen od sítě). Pokud rychleji (hodně vody), bude dodávat.
Jan Klimes:
O ostrovní systém by se nejednalo. Rozumím tomu, že pokud mám 4-polový asynch. generátor, tak ho musím točit většími otáčkami než 1500 min-1
V materiálech z FSI a FAST z VUT jsem vyčetl, že regulace u vírové turbíny se provádí skrz frekvenční měnič.
viz:
zdroj: http://www.fce.vutbr.cz/VST/zubik.p/LDA2.pdf
viz:
Zdroj: http://web.natur.cuni.cz/sbv/soubory/t/hydra.pdf SLIDE 22
a mě jde o to udržet turbínu v optimálních otáčkách při co nejvyšší účinnosti
viz:
Jiří Polášek:
Frekvenční měnič se používá, pokud se otáčky turbíny v optimálním pracovním bodu neshodují, případně ani nepřibližují k synchronním otáčkám generátoru a mechanická převodovka by v daném případě byla energeticky nerentabilní. Dále se to používá u turbín, kde se mění pracovní podmínky chodu (různé pracovní tlaky a teploty), takže optimální prac. bod turbíny plave v širokém rozsahu. Logickou podmínkou ale je, že měnič musí být 4-Q, nebo musí sestava měniče obsahovat rekuperační jednotku. Takže určitě ne měnič z první "drogerie".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana