Proč mi po výměně žárovky ve světle na zdi, po zapnutí ihned praskne žárovka?

<< < (3/4) > >>

Zdeněk Mazač:
Citace: Milan Hudec  09.07.2015, 07:48

To takovå semaforová žárovka je jiná káva, ve čtyřiceti letech našroubuješ a měnit ji už nebudeš (dance)

A není u semaforových/návěstních žárovek určen termín pro preventivní výměnu? A třeba u červených světel i náhradní světelný zdroj o výkonu 5W pro případ, když se návěstní žárovka přeruší /přepínání vestavěným relátkem přímo v patici žárovky/?

Václav Třetí:

Já mám ve svých zásobách semaforové žárovky Osram, jsou výborné svou životností a otřesuvzdornos tí, ale světelný tok je viditelně nižší a světlo žlutější, jsou podžhavené. Používám je pouze tam, kde jejich vlastnosti jsou nutné.

Jan Franěk:
I v žárovkách, byly a možná i stále jsou, odolnější kousky. Třeba v některých halogenových náhradách, je možno vybrat otřesu odolné provedení, nebo provedení se zvýšenou životností. Samozřejmě za vyšší cenu a tedy většinou na objednání.

Ale nejsem si jist, že to pomůže právě v tomto případě. To, že odejde pár žárovek, se stává, ale rozhodně by byla velká smůla, kdyby jich bylo více jak 2-3 za sebou. ASi bych hádal na chybu v jejich napěťovém určení (24V, nebo 230V),  případně v zapojení. Občas potkám bastl kutilů, kdy do světla, nebo zásuvky, přivedou svou neznalostí, případně nevyvinutým pudem sebezáchovy, podpořeným pocitem toho, že všemu rozumí, sdružené napětí 400V.
Jako příklad uvedu třeba jednoho zedníka v Zásmukách na zámku, který si do zásuvky 230V/16A, IP 44 ABB, napojené z vedlejší zásuvky 400V/32A/4P  IP54 (jeho mistrovské dílo) zapojil právě zakoupeného mafla v Makru. Bohužel mu 400V, nějak neudělalo dobře. Vydržel to něco okolo 20 vteřin, než se odporoučel do nebe, ale prý se točil pěkně.

Je škoda, že tazatel nám neposkytnul více informací, případně výsledek jeho (raději jeho elektrikáře) bádání, tedy lokalizaci konkrétního problému.

Pavel Ryšavý:
Citace: Zdeněk Mazač  09.07.2015, 22:15

A není u semaforových/návěstních žárovek určen termín pro preventivní výměnu? A třeba u červených světel i náhradní světelný zdroj o výkonu 5W pro případ, když se návěstní žárovka přeruší /přepínání vestavěným relátkem přímo v patici žárovky/?

Nevím jak na železnici, na semaforu silničním ne, tam se jenom hlídá stav žárovky a pokud je vadná kterákoli červená, nebo u ostatních na daném směru všechny téže barvy (žlutá, zelená) pak řadič přejde do bezpečnějšího stavu, to je kmitavá žlutá.
Slušnější řadič umí poslat správci hlášku, aby to šel vyměnit.

Jo a z hlediska řidiče je kmitavá žlutá nejzákeřnější stav, na ten si dávejte pozor. V případě nehody je vinen i ten kdo jel po hlavní.

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  10.07.2015, 05:46

Já mám ve svých zásobách semaforové žárovky Osram, jsou výborné svou životností a otřesuvzdornos tí, ale světelný tok je viditelně nižší a světlo žlutější, jsou podžhavené. Používám je pouze tam, kde jejich vlastnosti jsou nutné.

Zkuste pane kolego semaforovou Sylvanii, uvidíte jak budete mile překvapen velice příjemným světlem, v porovnání s klasickou klasičkou o trochu více žlutějším ale pořád kvalitnějším v porovnání s moderními pseudozdroji světla.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana