Co tedy běžně dělá RT při revizi spínaných zdrojů?

(1/2) > >>

Martin Hinner:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  03.07.2015, 12:08

Neověřujeme výrobek jako takový, ověřujeme ochranu před úrazem. Ta musí mít u všech výrobků stejné parametry, proto můžeme výrobek ověřit i bez "školení" výrobcem.

Mohu položit otázku, co běžný RT ověří na výrobku, kde na vstupu je třeba středné složitý spínaný zdroj? Zrovna nedávno jsem se s jedním RT o tomto bavil a předpokládám, že víc než izolaci by neudělal (navíc jen 250V DC).

Moje otázka není tak úplně neúčelná, zrovna jsem totiž z číny objednal hned několík spínaných zdrojů na napájení LED svítidel na otestování. Zdroje mají na štítku i CE, ale absolutně nevěřím tomu, že to není fake. Kromě toho, že spousta součástek nemá ani popisy a zapojení lze s určitou pravděpodobnos tí jen odhadovat, vidím hned několik problémů zcela jasně ohrožující do budoucna potencionálně bezpečnost (individuální selhání několika součástek může vést k nebezpečnému napětí na výstupu). Ty ale dle mého názoru člověk, který takový zdroj nikdy nenavrhoval nebo neví jak přesně fungují nemůže odhalit.

Milan Hudec:
Výrobek se nereviduje, ale zjišťují se jeho parametry k následnému pokračování životnosti, takový úkon by měla provádět osoba kvalifikovaná na základě požadavků výrobce, např. v paletovém hospodářství je to běžná praxe, a tam jde na rozdíl od finesů elektra jen o stav blbýho prkna a hřebíků.
A pokud situaci zcela vyhrotím, tak ověřování dle 1600 je určeno pro výrobky nepodléhající z.22.

Martin Hinner:
Můj dotaz jsem položil v tématu http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,32942.0.html,  moderátor ale usoudil, že je dobré jej oddělit (čímžto se omlouvám),  titulek předpokládám není z mé klávesnice.

Šlo mi o to, jak RT, který např. běžně v praxi plní formálně povinnosti zaměstnavatelů dané zákoníkem práce s ohledem na "pravidelnou údržbu, kontrolu a revizi" elektrospotřeb ičů, postupuje třeba u těch lehce sofistikovaněj ších spínaných zdrojů.

Jan Bocek:
Postupuje stejně jako u jiných spotřebičů pro třídu 1, nebo pro třídu 2.
Je to již hodně diskutované téma, na příklad
http://elektrika.cz/data/clanky/revize-zdroju-maleho-napeti-podle-normy-csn-33-1600-ed.2

Obávám se, že očekáváte od RT něco, co vám nesplní vaše požadavky. Je něco jiného zjistit prohlídkou, kontrolou a měřením, zdá je výrobek bezpečný, anebo zjistit zdá je spolehlivý.

Píšete:
Kromě toho, že spousta součástek nemá ani popisy a zapojení lze s určitou pravděpodobnos tí jen odhadovat, vidím hned několik problémů zcela jasně ohrožující do budoucna potencionálně bezpečnost (individuální selhání několika součástek může vést k nebezpečnému napětí na výstupu).

To je již analýza součástek a celého zapojení, kde i výrobky z číny lze zařadit podobně jako u nás do 3. kategorii. Je to funkční, ale hrozný šmejd. Je to funkční a tvářící se jako značkový výrobek, ale pod lupou to tak není. Je to funkční a vyrobeno systémem zabuduj a zapomeň.
Toto poslední moto měla dříve firma  Klockner-Moeller u svých výrobků. A přesto měla výrobky  rozdělené do tří kategorií. Pro spínání 1, 3 a 10 milionů operací. Podle toho byla nastavená cena. A s těmi zdroji to může být podobné. Zdroj vám bude "držet",  ale až do prvního přepětí nebo první bouřky.

Na příklad zdroj, který nemá ochranu na výstupu proti zvýšenému napětí, tak zřejmě nepoužijí pro napájení přístroje za 2000 euro. Přitom ten zdroj splňuje požadavky na běžnou bezpečnost.

Jiří Schwarz:
Ono je to takové trochu složitější.
Zdroj jako takový je výrobek.
Ale výstupní napětí, především pokud je vyvedeno, rozvedeno dál,... by mělo splňovat nějaký požadavek, aby bylo možné na toto "malé napětí" pohlížet jako na SELV, případně PELV.
Ale to často není v silách "revizáka",  protože tak kromě izolační pevnosti, elektrického oddělení malého napětí od přívodního nízkého napětí, které se dá změřit, jde i o jisté předepsané minimální vzdálenosti a to často miniaturní zdroje nesplňují, ale kdo si může dovolit v rámci revize použít '"skalpel a kladivo" a do "nerozebírateln ého zdroje" se podívat.
Tam je to o "důvěře výrobci",  ale kdyby se něco stalo a nějaký soudní znalec zdroj "rozebral" a našel konstrukční chybu, komu by asi zůstal v ruce "Černý Petr"? Výrobci? Dovozci? RT? Provozovateli?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana