Jak se dívat na zděné silo pilin z hlediska ochrany před bleskem?

<< < (2/3) > >>

Milan Hudec:
Bych se na to Pavle podíval možná ještě jinak, vstřícný výboj lépe zabezpečí mokré či suché piliny? pro zjednodušení neuvažujme akát či jinan dvoulaločný.

Jaroslav Hasala:
Jen tak bez znalosti dalších souvislostí mohu říci jen tolik, že kombinace silo na piliny a kovovové potrubí použité jako náhodný jímač se mi moc nelíbí.
Na podobných objektech by podle mého názoru měl být strojený jímač.

Lukáš Rotrekl:
Ono tady asi bude problém odkud, kam a jak to potrubí povede...

Varianty
1) pokud možno udělat izolovaný hromosvod, předpokládám, že to ale nebude možné...
2) uzemnit potrubí tak aby se eliminovala (maximálně omezila) možnost přeskoku z toho kovového potrubí přes piliny, což by mohlo být reálnější...

Jiří Buben:
To potrubí je spojené s jímací soustavou. Ale jak jsem psal, je spojené asi 2 m nad spodní hranou píšťal uvnitř sila. Takže mě zajímá, zda to vyústění lze považovat za slepý svod. Problém je ten, že to silo je zděné. u kovových sil je to řekl bych v pohodě. Ale tady je to potíž. Mě osobně se to nelíbí ale technicky provést propojení píšťal v jejich nejnižším místě s uzemněním není tak snadné. Pod píšťaly zajíždějí s nakladačem, takže by propojení spodního okraje nabylo vedeno nejkratší cestou, ale muselo by vést nejdříve na stranu ke stěně a pak až k zemniči.

Navíc když by tam došlo k přeskoku když je odsávání v chodu, asi by to udělalo dokonce BUM!!

Jan Franěk:
Myslím že jsi si odpověděl sám a tak jak si už dávno tušil.   ;)

Nevím jaké tam máš VV, ale jak jsi správně napsal, mohlo by za určitých podmínek, dojít nejen ke vzplanutí, ale až k výbuchu, směsi pilin a vzduchu.
Navíc nejde pouze o piliny a o to jestli jsou mokré, nebo suché. SLepý svod, může být rizikem i pro lidi, pohybující se pod těmito "píšťalami",  během bouřky. Je jedno jestli z důvodu nakládky, nebo jiného. Jednoznačně bych tedy provedl takové opatření, aby nadále nebyly slepými svody. Řešení asi vyplyne z místních podmínek, ale ta možná, už naznačili jiní kolegové. Tedy oddálení píšťal od hromosvodu, nebo přizemnění spodních konců.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana