Může být ze sekundáru transformátoru napájeno více samostatně jištěných vývodů?

<< < (2/4) > >>

Jan Bocek:
Pane Koubku, zkuste si odpovědět na následující otázky, které by kladl inspektor dozoru při prošetřování nějakého maléru:

1.  Předložte projektovou dokumentaci na tuto změnu napájení
  2.  Předložte Oprávnění a zkušební protokol firmy, která to provedla
  3.  Předložte výchozí revizní zprávu

Myslím, že by udělil PON - protokol o neshodě s patřičnou odměnou.

František Kabát:
Takto je zapojen celý palác Adrie v Praze. Každý odběratel má svůj VO odběr včetně kompenzací!! Celé to bez problémů provozuje PRE. Majitelem objektu je magistrát.

J Lhava:
A proč by na sekundáru trafa 1000 kVA (tzn. 1443 A) nemohly být třeba 3 samostatné odběry, každý s jištěním Ir < 480 A (případně s jiným poměrem tak, aby součet nebyl větší jak 1443 A)?

Jan Bocek:
A opravdu za tím trafem nejsou zapojené žádné ochrany na nadproud, anebo hlídání teploty trafa, které to potom vypne  i na primeru?

A každý odběratel má svůj VO na straně nn ? Pokud tím VO myslíte velkoodběr....
Prošel jsem více OC a vždy byly trafa jak 1 nebo 1,6 MVA jištěny nejdříve jističi 1500 nebo i 2500 A a pak nasledovaly BUS BARy s jednotlivými jističi a měřením pro odběratele  ( MO). Obvykle je takových odběratelů 100 až 200.

Ale pokud to tak je v souladu s Projektovou dokumentaci a prošlo to výchozí revizi, tak tam asi problém nebude. Zvláště u PRE, kde ještě před pár léty takovou závadu by asi nikdo nepřehlédl.
Je také možné, že jsem něco přehlédl sám a trafa jsou jištěna proti přetížení jen na straně vn.
Ale jsou zde projektanti rozvoden a určitě moji hypotetickou úvahu vyvrátí.

Než jsem dopsal, tak již kolega Hlavatý nastavuje odpověď a proč by ne? Ano jde to také tak řešit. Jen ztratím možnost vypnout RH na straně nn při jakékoliv práci a musím to vždy vypnout na straně vn. V podstatě by to také takto šlo. Obvykle ale každé trafo má tepelné ochrany, které jsou zapojeny do toho hlavního vypínače za trafem. Šlo by je zapojit do větve vn, ale ještě jsem se s tímto řešením nesetkal. Pokud bych na to narazil, tak nejdříve studuji PD, kde by to mělo být popsáno i nakresleno.

Pane Hlavatý, takové řešení je dnes již standardem?

J Lhava:
Netvrdil bych že standardem, ale řešitelné to dle mého je. Stejně tak tepelná ochrana i centrální vypínání je řešitelné prosmyčkováním vypínacích spouští všech jističů na sekundáru.

Citace: Jan Bocek  24.06.2015, 15:32

Jen ztratím možnost vypnout RH na straně nn při jakékoliv práci a musím to vždy vypnout na straně vn.
Tomu nerozumím. Proč bych nemohl vypnout RH na straně nn?

Citace: Pavel Mužík_  18.06.2015, 21:39

Norma stanoví různé požadavky na způsob jištění podle toho, o jaký výkon se jedná.
Citace: jiří Koubek  19.06.2015, 08:14

Ta norma by mne zajímala.
Řekl bych, že je nejspíš myšlena ČSN 33 3051?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana