Může být ze sekundáru transformátoru napájeno více samostatně jištěných vývodů?

<< < (4/4)

IM:
Citace: Jan Bocek  24.06.2015, 15:32

Je také možné, že jsem něco přehlédl sám a trafa jsou jištěna proti přetížení jen na straně vn.

Dovolil bych si poznamenat, že transformátor se na vn straně jistí pouze proti zkratu.  :)

Pavel Mužík_:
Tak už jsem zpátky z výletu a vracím se do diskuze. Kolega Hlavatý mne předběhl -jištění transformátorů je podle ČSN 33 3051, kapitola 8.

Pokud jde o praktickou stránku:
- jak už jsem psal, zásadní je, aby bylo v pořádku jištění proti zkartu (trvání zkratu max. 1 s) a zkratové odolnosti přístrojů;
- pokud jde o přetížení, u moderních transformátorů (suchých - ať už VPI, nebo zalévaných) je nejlepší jištění proti přetížení kvalitní teplotní čidlo se správně zapojeným vyhodnocovacím přístrojem. Nejčastěji se používá PTC, nebo  PT100. Kvalitní vyhodnocovací přístroje majíé samodiagnostik u a jsou velmi spolehlivé. Čidlo umísťuje výrobce transformátoru do nejteplejšího místa vinutí.

Rozmahel Vladimír:
Jsou tady dva úhly pohledu.
První je technické zapojení transformátoru tak, aby byl vždy všemu nadřazen hlavní jistič, který odpovídá proudové zatižitelnosti trafa. Tady není žádný problém, je to pouze technická úloha.
Druhá věc je zřízení fakturačního měření na jednom transformátoru . To je oříšek.
Pokud je to trafostanice Distributora dříve bylo možné z něho mít zřízen velkoodběr. Dnes je to "černé Béčko" a je to plošně likvidováno nuceným přechodem do maloodběru a nebo výstavbou vlastní trafostanice. Samozřejmě za své.
Další možností je to, že trafo ani stanice není Distributora a taky zde bývaly zřízeny velkoodběry z jednoho trafa. E.On se i na tuto konfiguraci dívá jako na falešné B. U jednoho   odběru jen díky tomu ,  že vlastnictví trafostanice bylo již dříve smluvně "podílově rozparcelováno vlastnicky" musí ustoupit a s vrzáním zubů ponechat Status quo.
Konzultováno na ERU.
S nástupem trhu do energetiky si distributor účtuje příslušné poplatky vztažené na 1 kWh. Pokud má na části TR malodběr a velkoodběr, je to problém a to byl smysl formulace falešné B.
U cizí trafostanice nic takového nehrozí a z pohledu ERU je to OK. Je to pouze technická záležitost.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana