Lze u kabelu 5C10 použít modrý vodič jako HDO ?
Václav Kalina DC:
Elektroměrový rozvaděč TN-C - 20m kabelu 5C10 - domovní rozvodnice TN-C-S. Lze použít modrý vodič k ovládání stykače HDO ? Odporuje to normě, nebo připojovacím podmínkám ? Samozřejmě PEN vodič označen modrou návlečkou a modrý vodič připojen přez svorkovnici na průřez 1,5. Stavebník zapoměl na kabel ovládání HDO.
Michal Slabý:
Když máte domovní rozvodnici TN-C-S, a v kabelu jen 4 vodiče, tak to trochu nesedí. Přeznačování PEN v tomto případě strácí smysl. Ale hlavně HDO používá až 3 povely. Pro jakou sazbu je HDO zřízeno? Také je třeba si uvědomit, že bod rozdělění má být uzemněn, to je důvod kabelu 5C a uzemnění bodu přímo v ER. V domovní rozvodnici budete síť přizemňovat obtížně, né li nemožně.
Juraj Rojko:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=30635.0
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,28505.0.html
Václav Kalina DC:
Jde o to, že původně to byla přípojka pro zahradní domek a on si na tom místě postavil RD. Bude se muset překopat elektroměrový rozvaděč, protože chce sazbu D56d. HDO bude v tomto případě 3 povelové, ale ČEZ má v připojovacích podmínkách, že Tepelné čerpadlo nemusí být blokované, takže zbývá pouze Boiler. (Bude mít jako TČ klimatizační jednotky) Něž tahat nový ovládací kabel, zvažuji elektroměrový rozvaděč překopat na TN-C a vytvořit bod rozdělení v domovní rozvodnici. S uzemněním problém není, to jsem mu stačil podchytit včas, takže přívod z elektroměrovéh o rozvaděče na hraně pozemku by byl veden stávajícím kabelem 5C10, jenom bych změnil soustavu na TN-C a v domovním rozvaděči bych to rozdělil na TN-C-S a přizemnil na základovou desku. Pak bych mohl nepoužitý modrý vodič použít jako ovládací pro boiler. Jde mi hlavně o to, jestli jsem nepřehlédl nějakou část normy. O tom, že to je prasečina se nehádám, toho jsem si vědom.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Václav Kalina DC 14.06.2015, 22:33
Jde o to, že původně to byla přípojka pro zahradní domek a on si na tom místě postavil RD.
Změna užívání pozemku? To se katastrálu líbit nemusí. Jestli to má ale povolené, tak na základě DSP a ta by to řešit měla. Nebo žádná dokumentace nebyla? To se katastrálu ... atd ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana