Co dělat když nefunguje starý závitový jistič? Nahradit pojistkovou patronou?
mracekm:
Přestal mi fungovat doma světelný okruh.
Vinu svádím na pojistku.
Pojistky jsou staré jak moje děti, tak nevím, zda se ještě dají sehnat či nahradit novější variantou.
Fotka pojistek v příloze
Miroslav Minařík:
Citace: mracekm 11.06.2015, 09:25
Vinu svádím na pojistku.
Pojistky jsou staré jak moje děti, tak nevím, zda se ještě dají sehnat či nahradit novější variantou.
Fotka pojistek v příloze
To jsou jističe. Ty se již nevyrábí. Jeden kus mám jako raritu a ukazuji ho jako "mamuta".
Snadno lze tedy odvodit i stav elektroinstala ce, který se může blížit i 100 rokům. O nutnosti rekonstrukce se zmíní určitě kolegové, ta je bez debat nutná.
První pomoc nyní bych viděl ve výměně za běžnou pojistkovou patronu stejné ampéráže. Asi budete muset dokoupit i keramický vršek se závitem. A pokud bude nefunkčnost opravdu jen v tom starém jističi, pak s novou pojistkou se rozsvítí.
A na závěr snad popřát hodně štěstí aby se vám v takové staré muzejní elektroinstala ci "nerozsvítilo" více, než byste potřeboval. Vím, o čem mluvím. V roce 1985 jsem bydlel v Brně, Veveří 123 v něčem hodně podobném. A potěš koště ...
(zle)
Vratislav Fugl1:
No jo, to se nazývalo automatická pojistka. Pár jich i s krabičkama mám, jako relikvie. Nejprve asi skutečně ověřit, zda to je "tím jističem", ať zbytečně nelaborujete. ;) Poslal jsem e-mail.
František Šohajda:
Když tam v době nouze dáte pojistku, budete mít lepší jištění jak tímto "jističem".
Rozhodně doporučuji předělat. (norm)
Petr M:
Citace: mracekm 11.06.2015, 09:25
Vinu svádím na pojistku.
V 99,9% případů jistič (a pojitka ve 100%) vypadne, pokud je někde nějaká porucha. Teď jich začne přibývat. Je super, že vám ta instalace tak dlouho sloužila, ale tohle je první infarkt. Do půl roku přijde druhý, pak třetí,... Nakonec to umře úplně . A taková babička už určitě nezvládne to, co nějaká mladice.
Otázka je, jestli to udělat všechno najednou, nebo postupně lepit kousek za kouskem. Druhá varianta znamená
- že se bude 20x sekat do zdi, aby se vyměnil jededen přerušený kabel, 20x zapravovat a 20x malovat
- že poruchy budou přicházet postupně a neplánovaně, bude to požadovat finanční rezervu a sháněí někoho, kdo má zrovna o víkendu čas
- že vás budou starý části ohrožovat na životě i majetku
- že všechno zůstane tak, jak je to teď - pokud je zásuvka na blbým místě, zůstane na blbým místě a prodlužka k tomu.
- zůstanou vám dva zásuvkový okruhy po 2kW. To je docela omezení - k troubě a pračce nemůžete zapnouyt ještě třeba rychlovarnou konvici
- nebude to tak bezpečný, jak požaduje dnešní bezpečnostní minimum podle norem (nejde připojit chránič apod.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana