Jaká je priblizna cena vymeny el. rozvodu v rodinnem dome?

<< < (5/5)

Pavel Horský:
Citace: Joscer  14.05.2015, 14:44

Takze by me zajimalo, co prichod nove generace v baraku z 1973 zmeni?

Velice jednoduché na pochopení.

V bytě bydlí babička s dědou. Ke štěstí jim stačí pračka, vysávač, televize a varná konvice.
Odejdou.
Přijde mladý párek, který založí rodinu. Dnes běžná rodina zplodí dvě děti.
Takové rodince asi těžko bude stačit to co dědovi s babičkou. Nakoupí se sušička, myčka, el. trouba, el. žebřík do koupelny, el. podlahové topení v koupelně a kuchyni atd. atd. atd.
A že by se to někdo jal připojovat na stávající Al rozvody? Musel by být naprostý blázen.
I když.......... ......při dlouholetém pročítání diskusního fóra zde na Elektrika.cz jsem X krát zjistil, že pro některé je označení blázen jen polechtáním hodně narušené osobnosti.

Jan Franěk:
Právo volby má každý. Jestli chce někdo prát v neckách, je to jen jeho volba. Ale jak psal Pavel Horský. Dnešní požadavky, řekněme standard, je úplně někde jinde a i když mohou Al rozvody ještě nějakej pátek sloužit, nejsou tyto rozvody jediným možným rizikem. S nízkým počtem zásuvek a jejich nevhodným umístěním, se zvedá počet levných prodlužováků, nejlépe s mnoha zásuvkami. Každoročně jich v RD a bytech, zruším i okolo 10-15ks, pro jejich nebezpečný stav. Často právě během hledání problémů, proč něco kope, padá chránič, nebo jistič. Několik z nich má upadané ochranné kolíky, prasklou izolaci nebo kryt, jsou uvnitř zuhelnatělé  a tak podobně.
Ještě připomenu že s počtem dětí, vzrůstá počet zdrojů pro PC,mobily, tablety, TV a další podobné spotřebiče. To nemluvím o každodenním praní, myčce a …........

A jen úplnej ignorant nad tím může mávnout rukou a neřešit to včas, s výhledem na dalších minimálně 30 let. Navíc když je elektrika jen malým zlomkem toho, kolik stojí celý dům a přitom se bez ní jen těžko v domě obejdete.

František Sichinger:
Kdysi mne kontaktoval jeden člověk a jestli bych se mu nemrknul na el. v koupelně. Říkám proč ne, ale pokud je tam vypálená hlína, tak to může skončit i rekonstrukcí. On povídá - my máme čerstně obloženo :o :o  Divím se a ptám se  - a to jste tam nechali původní rozvody el.  (zle)  Jo  - On zedník říkal že když to tam je takovou dobu tak to tam ještě vydrží. vysvětlil jsem mu, jak to asi skončí od výměny rozvodu minimálně v koupelně až po rozvaděč (norm),  no a on mne měl za vola a že z něj chci tahat peníze, tož tak jsem tam nakonec ani nešel.

Joscer:
 susicku mam v pracce, tedy prikon stejny jako mela babicka s dedou. To suseni snad bere mene jak ohrev vody... Pouzivam to jen proto, ze nemam balkon a kdyz specham

Elektricky stropni primotop (jak ono se to jen jmenuje) v koupelne jsem vyhodil z baraku i z panelakoveho bytu, takze odlehceni soustavy.

Elektricky zebrik? K cemu takova zhovadilost? Mycku? Tak tu mam v byte i baraku pripojenou do zasuvky, opet zcela zanedbatelny prikon a pouze kratkodoby na ohrev vody a navic pousteny s odlozenym startem v dobe NT, jako i pracka se susickou.

Podlahove topeni? Jo v jednom novobyte jsem to videl a NEPOUZIVAJI TO, takze za me blbina... Pokud chci vychovat precitlivele deti, budu pouzivat tyto prihrivatka a mam zadelano na neodolne potomstvo :-)

Trouba elektricka? Kdysi strasne davno jsme meli plynovou, od te doby  vzdy elektrickou a hadam ze nema pres 2kW (tedy jako varna konvice) a trouba se snad vzdy pripojuje do zasuvky...

Takze kdyz zapnu v byte na jedne vetvi 16A kuchyn: rychlovarku: 1,8kW, mikrovlnku 1,2kW, troubu 1.8kW - tak mohu mit problem, ale jen teoreticky... V praxi se to u nas jeste nepovedlo.

Ale v 80 letech se uz tahala med, takze tam v baracku nemui byt nutne hlinik...

Jan Franek: elektrika za 500 ze je jen malym zlomkem toho, kolik stoji dum? No on ten dum za 2900 tis take je jen zlomkem toho, kolik stoji pozemek a lokalita takze ten dum muze stat klidne 1900 a elektrika za 500 je uz docela velkym zlomkem, konkretne vice nez 1/4 a to mi prijde trochu nepomerne na to, ze jde o draty... Co se tyka pocitace, no nevim co dnesni mladez pouziva? Rekl bych ze vetsinou drtive notebook s prikonem 50-100W, ale treba se pletu?

Co se tyka koupelny, tak na to jsou predpisy a tam se zasuvkami opatrne, hlavne pri potencialnim budoucim treba pronajmu bytu, je dobre mit revizi. Ja bych do smlouvy i zakazal pouzivat jakekoliv el. spotrebice v koupelne, pokud neni chranic. Otazka je, jestli by to k necemu bylo :-)

Miroslav Minařík:
Citace: Joscer  14.05.2015, 17:32

susicku mam v pracce, tedy prikon stejny jako mela babicka s dedou.

Asi to nemá cenu komentovat. A diskusi zavřeme.
Výsledek stejný jako v tématu zda lidi poslouchají víc, rock nebo dechovku ...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana