Řeší současné normy zásuvky nad sporákem ?
Ondřej Sladký:
Toto téma se tu před několika lety řešilo. Chci se zeptat, zda se již od té doby něco změnilo nebo je zcela normální, že v novostavbě je vybudovaná zásuvka 20 cm na sporákem a 5 cm od vařícího hrnce.
Vztahuje se již na to některá norma jako zóny v koupelnách ? Nebo je to na vůli projektanta a zásuvka se může dát "kamkoliv".
Dle mého se jedná o nebezpečné prostředí. Tuto zásuvku mám doma a když vaříme je pěkně orosená a v době vaření samozřejmě naprosto nepoužitelná. Po vaření jsou zase nebezpečné horké plotýnky ...
Tak mě napadlo zda by to vůbec povolil požární technik.
František Sichinger:
Stejnej prů..r je v tomto prostoru umístěná sporáková kombinace do které se páří od razvařeného hrnce a tyto kombinace rády hoří a neméně působivá je sporáková kombinace umístěná těsně (5cm) nad vodovodní baterií u kuchyňského dřezu a hned vedle je tlačítko na odsávání. Toto je problém u starých panelákových jader. Docela by mne zajímalo jak dříve mohlo být takové bytové jádro skolaudováno. Vím že na bytové jádra byla spousta, spousta výjimek.
Pochopitelně pokud se to dnes předělává tak se dělá se dle dnešních platných norem.
Nicméně zásuvka nad sporákem je stejná časovaná bomba, jako ta sporáková kombinace a vždy připravená řádně vylekat paní domu.
Radim Strycharski:
Bohužel to žádná norma neřeší, přestože je takové umístění mimořádně nevhodné a možná nebezpečné. Je to divné o to víc, když to srovnáme se všemi ostatními články regulujícími umístění zásuvek, přičemž nebezpečí není vždy tak markantní jako v případě sporáku. Jako příklad může sloužit složitá geometrie umístění zásuvek v blízkosti umyvadel.
František Bernard:
Mimo norem je třeba používat i selský rozum. Zažil jsem případ v Teplicích, kdy soudružka architektka umístila zásuvku nad vanou. Po malé hádce jsem vzal štípačky a přívody do zásuvky jsem odštípl. Neházejme vše na projektanty. Mnohdy budoucí obyvatelé pomocí bankovek provedou všelijaké změny.
Jan Franěk:
A musí každou takovou věc řešit normy? Nestačilo by jen použít prostý rozum? :(
Chápu, že je často potřeba obhájit rozumnou věc, nebo mít argument na nápravu podobných bastlů, ale na vše se asi prostě myslet nedá. Osobně sice nevím o žádném konkrétním předpisu, který toto přímo zakazoval, jen bych možná zkusil využít obecné předpisy. Dále se bez problému může využít návod výrobce, kde jsou stanoveny podmínky k umístění výrobků. Tedy například u zásuvky okolní teplota a v tomto případě například i krytí, proti vlhkosti.
Jinak jsem to třeba řešil v kuchyni restaurace, kde tyto zásuvky byly častým důvodem výpadku elektřiny v kuchyni, za doprovodu pyrotechnickýc h efektů. Plasty uvnitř, byli zuhelnatělé. K problémům docházelo přes množství silikonu, kterým se to pokoušel někdo utěsnit/opravit. :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana