Zvládne někdo opravu soustruhu SV 18 RB?
frantisek107:
Hledám odborníka k odstranění elektrické závadu tohoto soustruhu r.v. cca 1980, kde je v rozvaděči silno i slaboproud s tehdy dostupných součástek. Je to soustruh s plynulou regulací otáček.
Závadou je, že nejdou regulovat(udržet)konstantní otáčky.Po spuštění vylétnou na maximum,pak se vypnou a při klesnutí se opět vyšvihnou na max. Do nedávna šlo udržet otáčky neustálým kroucením potenciometru( po včerejšku ani to již ne, a o je důvod mé přítomnosti zde). - zde je něco pro náhled: http://rysaf.rajce.idnes.cz/SV_18_RB
Samozřejmě elektrikáři se mi tu vystřídali, ale závada, pokud nějaká občas nepřibyla, zůstává. Poslední co se nezkusilo, je výměna tachodynama, které je na měřák "dobré".
jsem z s kolínska .
v krajní nouzi přistoupím i na výrobu rozvaděče s měničem, který mám již pořízen. ...
Kastner Lubomír:
Asi nejjednodušší a i nejrychlejší by bylo předělání na FM.
Vladisla Bělka:
Tam neni stejnosmerny motor?
Martin Kurka:
Je a má tyristorově řízený regulátor kotvy. Na opravy lahůdka. Součástková základna RVHP. Zkrátka jen pro pamětníky a nadšence. A ti nebudou chtít trajdat po celé republice. Bez udání lokality opravy se asi nikdo nepřihlásí.
František Janeček:
Dva nebo tři tyto soustruhy jsem už před pár lety měl v prádle.Nedělá se to dobře, protože už moc originál součástek není a navíc je tam špatný přístup ale pokud vám do toho nenateče voda nebo na to něco nespadne je to většinou opravitelné.Pr otože zdravotně na tom nejsem nejlépe a mizerně se pohybuji, nemohu vám přímo pomoci.Mohu vám ale poradit.Ty polovodiče jsem až na nějakou malou vyjimku nikdy nesháněl.Nejvě tší slabinou jsou v tomto zařízení relátka LUN.Jejich kontakty jsou i v obvodu tachodynama a to je kámen úrazu.Podívejt e se po nich ale budou se vám špatně shánět.Čištění kontaktů je většinou na prd, protože jsou relátka miniaturní, nejlépe je vyměnit.:)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana