Ako ma byt kabel ulozen pod riecnym korytom/potokom?

(1/2) > >>

Jozef Hlobík:

Neviete my povedat ako ma byt ulozeny kabel pod riecnym korytom/potokom-riekou?
Aka norma to stanovuje popripade aky typ kabla to ma byt ci to ma byt specialny kabel?

Jedna sa o pripojku kde stlp je za potokom a potrebujem spravit pripojku k pozemku.
Vzduchom to nejde lebo my to suseda nedovoli.

Lukáš Rotrekl:
Kontaktujte správce toku, ten vám a) řekne, jestli to půjde b) za jakých podmínek

Bohužel jsem v nějaké pár let staré dokumentaci našel jen obrázek, že kabel byl uložen metr pode dnem vodoteče, ale bez odkazu na nějakou normu a bohužel nemůžu už najít ani stanovisko správce toku, tehdy LČR.

Troška gůglení mě přinesla tento výsledek:
ČSN 75 2130 – křížení a souběhy vodních toků s dráhami, komunikacemi a vedeními, ale dovnitř jsem se nedíval...

Jiří Buben:
Ten metr pode dnem je uveden v ČSN 33 2000-5-52 ed.2. Ale tuším že je to národní příloha informativní.

Edit 18:48

Je to článek NA.4.5.19

Ale netuším zda máte na Slovensku v převzatou EN 60364-5-52 tak jako v ČR.

Josef Dolejšek:
Jednou jsem podobný případ řešil a správce toku (v daném případě Povodí Odry) si dal následující podmínky :
"V místě, kde kabely povedou souběžně s potokem, kde musí být vedeny ve vzdálenosti 6 m od břehové hrany vodního toku a musí být uloženy v hloubce min. 1,1 m. Přechod kabelů přes potok musí být kolmý na osu potoka. Přechod přes potok se provede uložením kabelů do chráničky protlačené (propíchnuté) pod dnem potoka. Chránička (tj. i protlak) musí být tak dlouhá, aby dosahovala 6 m na obě strany od hrany potoka. Minimální hloubka uložení chráničky pod dnem potoka je 1,3 m."
Tyto podmínky jsme museli při realizaci splnit a pochybuji, že bychom uspěli s tvrzením, že v nějaké normě je to jinak.
Ovšem mohu uvést jiný příklad. Nedávno se mi dostala do rukou dokumentace, kterou zpracovávali projektanti - silničáři. V jejich dokumentaci byl řez prostupu kabelu pod vodotečí (melioračním příkopem). Kabel (samozřejmě v chráničce) byl 0,6 m pod dnem vodoteče.

Jiří Buben:
Informace v ČSN 33 2000-5-52 ed.2 jsou uvedeny v informativní příloze. Onen metr pode dnem je uveden jako minimální hloubka uložení. Takže toho lze využít pouze v případě, že bych potřeboval uložit kabel pod nějaký vlastní potůček.
Samozřejmě souhlasím s tím, že je třeba nejdříve věc projednat s vlastníkem či správcem toku a dodržet jím stanovené podmínky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana