Jak nalézt kabel HDO vedoucí do podružného rozvaděče?
Čestmír Kubáček:
Dostala se mi do rukou pro mě poměrně nemožná úloha, a to je dodělání nepopsaného rozvaděče po vyhozeném elektrikáři. Je to menší podružný rozvaděč. Našel jsem snad všechny přívody i odvody (další podružňák, prodloužení HDO do tohoto dalšího rozvaděče, jednotlivé světelné i zásuvkové obvody). Jednalo se o předělání rozvaděče za běhu, tudíž vše, celý dům v podstatě funguje.
Ale ze zbylých kabelů se jen 1 chová jako HDO - proti všem fázím v časech sepnutí má 220V, po připojení LED žárovky jako kontroly po sepnutí bliká, a není schopný sepnout stykač pro HDO.
Napadá vás nějaký způsob, jak se bez zásahu do EMR a prozvonění kabelu, ověřit, zda to je HDO ?, případně co může být chybou, že 220V tam je ale nespíná cívku ?
Peter Holúbek:
Prečo hľadáte na kábli od HDO 230V? Pri zopnutí HDO by tam mal byť N. Jedno z možných zapojení je v prílohe:
Václav Třetí:
Jo, když se neví, jak to funguje, špatně se to hledá. Docela by mě zajímalo, zda je tento odvážný muž elektrikář.
David Hruda:
Pánové, píše, že měří proti fázi, tudíž hledá N...
Ono je to složitější, často se potkávám s instalacemi, kde HDO spíná fázi (historické instalace), případně spíná N do prvního rozvaděče, kde stykač spíná L pro další rozvaděče apod.
Minulý týden jsem byl v bytovém domě, kde polovina bytů měla spínané L a polovina spínané N. Protože se předělávalo měření a s tím i ovládání sazny, byla to docela lahůdka zjistit, jak to vlastně je- v jednom rozvaděči byl stykač, který polovinou kontaktů spínal L a polovinou N.
Bez ověření na místě se nedá radit.
ACEOF ACES:
Citace: Čestmír Kubáček 26.04.2015, 20:10
Dostala se mi do rukou pro mě poměrně nemožná úloha, a to je dodělání nepopsaného rozvaděče po vyhozeném elektrikáři. Je to menší podružný rozvaděč. Našel jsem snad všechny přívody i odvody (další podružňák, prodloužení HDO do tohoto dalšího rozvaděče, jednotlivé světelné i zásuvkové obvody). Jednalo se o předělání rozvaděče za běhu, tudíž vše, celý dům v podstatě funguje.
Ale ze zbylých kabelů se jen 1 chová jako HDO - proti všem fázím v časech sepnutí má 220V, po připojení LED žárovky jako kontroly po sepnutí bliká, a není schopný sepnout stykač pro HDO.
Napadá vás nějaký způsob, jak se bez zásahu do EMR a prozvonění kabelu, ověřit, zda to je HDO ?, případně co může být chybou, že 220V tam je ale nespíná cívku ?
Vypadá to jako by vodič v kabelu nebyl zapojený, 220V proti všem fázím v čase sepnutí, mohou způsobovat kapacitní vazby.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana