Může být 1M wattmetr poškozen?

(1/2) > >>

sellenen:

Používal jsem 1M wattmetr pro měření příkonu bojléru (8,9A).

Byl zapojen za jističem a před stykačem spínaným HDO signálem.
Když stykač sepnul a nahříval bojlér, načítaly se kWh, WM blikal, když bylo nahřáno/rozepnuto, WM nic nepřičítal ani neblikal...

Plně funkční WM jsem následně prodal a kupující s ním měří oběhové čerpadlo solárního ohřevu s příkonem 2W ve standby a 65W v chodu.

Stěžuje si, že WM měří nesmyslné hodnoty, za noc kdy je čerpadlo ve SB a spotřebuje, tak cca max 20Wh, mu WM naměří 2,6kWh. Když je čerpadlo v chodu, tak je hodnota prý taktéž chybná.

U mě WM fungoval bezproblémů půl roku, po prodeji již najednou nefunguje.
Proto je mi to divné a ptám se tedy.

Mohl se WM poškodit?

Mě napadá, že měří mimo rozsah citlivosti WM a ten si proto vymýšlí, ale je to jen můj názor...

Parametry WM:

Elektroměr SDM-120D 1fázový 1M na DIN

LCD displej

Montáž na DIN lištu
    Šířka 18 mm (1 modul)
    Jmenovité napětí: 230 V, + / - 30 %
    Proudový rozsah: 5 (45) A
    Třída přesnosti 1
    Frekvence 50 Hz
    Zkušební výstup LED - 1000 imp./kWh
    Zobrazení na displeji 5+1 (99999,99 kWh)
    Vnitřní spotřeba ≤ 0.4 W; ≤ 8 VA
    Náběhový proud 0,4% Ib
    Impulsní výstup - konstanta výstupu 1000 imp./kWh
    Max. průměr vodiče: 6 mm2
    Utahovací moment: 2-5 Nm
    Max relativní vlhkost: průměrná 75 % (krátkodobá max. 95 %)
    Rozsah teplot vnitřního prostřední - okolní teplota -20 °C až + 70 °C
    Rozměry (h x š x v): 63 x 18 x 120 mm

Jirka Š. Svejkovský:
Bojler jde přes zásuvku? Pak bych tam nasadil nějaký "zásuvkový" wattmetr a hodnoty porovnal.

Mimochodem, ve stand-by to asi moc měřit nebude, těch 0,4% z 5A je 20mA, což odpovídá zhruba 5W (minimální odběr).

sellenen:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  24.04.2015, 08:19

Bojler jde přes zásuvku? Pak bych tam nasadil nějaký "zásuvkový" wattmetr a hodnoty porovnal.

Mimochodem, ve stand-by to asi moc měřit nebude, těch 0,4% z 5A je 20mA, což odpovídá zhruba 5W (minimální odběr).

Bojlér nejde přes zásuvku, ale já byl s měřením spokojen, jde o kupujícího, který udává, že i bez zátěže (když nic do WM nepřipojí) mu napočítává 0,045kWh/15 minut, což je dost...

Jirka Š. Svejkovský:
Nějaké měření bylo provedeno? 0,045kWh/15 minut je asi 0,8A trvale a to se dá změřit docela dobře obyčejným klešťákem. Dokud někdo neprovede na místě nějaké šetření, jsou to jenom řeči.

Samozřejmě, že poškození elektroměru nevyloučím.

Vít Rotrekl:
Nebude problém s typem zátěže? Bojler je v podstatě čitě odporová záležitost. Kdežto čerpadlo bude mít induktivní charakter, a ten wattmetr to nemusí pobrat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana