Jak měřit izolační stav supermarketu pod napětím?
Jan Franěk:
Jinými slovy asi toto.
Revizní technik by měl v revizní zprávě uvést pravdivé údaje o tom, kde a co měřil. Pokud mu nebylo nějaké měření určité části umožněno, neměl by si tyto informace cucat z prstu, ale pravdivě uvést v revizi, že toto a toto, nebylo možno změřit, či prohlédnout a to z tohoto, nebo jiného důvodu.
Tím přenese odpovědnost za stav zařízení na provozovatele, který mu pro tyto úkony nevytvořil odpovídající podmínky. Lhaním v revizní zprávě, dosáhne pouze toho, že v případě nějakého problému, ponese celou tíhu odpovědnosti sám, na svých bedrech. A to se mu za současných cen za revizní práce, jen těžko může vyplatit. Tedy mnoho RT si myslí že se to vyplácí, ale jen do prvního průseru. Je to o osobní volbě každého jednotlivce. Sám na to nemám dost „odvahy“. (whist) Rozhodně si nedělám žádné iluze o tom, jak to ve skutečnosti funguje. (beach)
Už jsem to zde někdy psal. Dost na tom, co každý z nás občas přehlédne, nenajde, nebo třeba z neznalosti opomene, během provádění revize. Není rozumné si ještě vědomě přidělávat problémy a strkat tak s plným vědomím hlavu do oprátky, navíc za někoho jiného a minimální odměnu.
PS: jinak se jistě nechá zařídit vypnutí v čase, kdy provozovna nejede, případně po domluvených částech. Rozhodně musí být tato práce, třeba pozdě večer, nebo v noci, i patřičně odměněna. (norm)
Miroš Jan:
Citace: Dan Horák 10.04.2015, 21:59
v revizích el. instalací jsem nováček. Donedávna se věnoval jen el. spotřebičům.
Mám v praxi problém s ověřením izolačního stavu, měřením. Zaměstnavatel mne posílá na periodické revize prodejen v sítích hypermarketů a obchodních center. Vzhledem k rozložení práce, které si neurčuji zde většinou není možné být před a nebo po zavírací době.
Uvést prodejnu do beznapěťového stavu, mne nenechají. Velký problém, je aby vám na zkoušku proudového chrániče /používám Eurotest XE3102H BT/na chvilku nechali vypnout zásuvkové obvody. /pokladny, PC, routery, modemy atd. na ně napojené/.
Zpět k izolačnímu odporu. Principu měření rozumím, ale aplikace v praxi vázne.
Pokavaď je přívod k jistícímu místu, rozvaděč, rozvodnice veden TN-S, tak mi i beznapěťový stav moc nepomůže. Tedy u zásuvkových obvodů ano, za předpokladu, že odpojím vše na ně připojené, což je v praxi na takové prodejně většinou nereálné.
Ale co světelné obvody a jiná na pevno připojená el. zařízení?
Při měření se smyčka uzavře, přes N vodič k místu rozdělení PEN na PE a N, a přes PE zpět. A nezměřím nic, respektive změřím odpor obvodu, ale ne izolační stav.
Odpojovat všechny vodiče N, ze svorkovnice, v rozvaděči přeci není reálné.
Co s tím? :-[
Nechci si ve zprávě vymýšlet, že jsem měřil izolační stav, když, to v podstatě ani není možné. V předchozích revizních zprávách většinou čtu /pokavaď je vůbec na pobočce mají/, že měření bylo provedeno, ale v praxi mne nechtějí nechat ani vypnout pc pokladny, nebo zhasnout jeden z mnoha světelných obvodů, natož vypnout celou prodejnu.
Lze uvést v závěru rev. zprávy, že nebylo umožněno měření izol. stavu z důvodu, že revidovaný objekt nelze vypnout? Nebo to nějak podobně formulovat? ... za radu.
No jo no. Když se nechce, tak se nechce. ??
Když jsme s kolegou, několik let zpátky, prováděly výchozí revizi elektro, ve společných prostorách, jednoho obřího nákupního centra v Liberci, nebylo nic jednoduššího, než prostě měřit v noci.
Ono se při kolaudaci zjistilo, že nemají na inkriminované prostory VRZ elektro.
Vše je to o domluvě a dohodě. Takže já osobně nevěřím, že v jednom, z těch prodejních boxů,(pardon obchodních jednotek), aspoň tehdá tomu tak říkaly, že se to prostě nedá vypnout.
;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana