Jak zjistit maximální zátěž zásuvky 230V?
Jan17:
Jak zjistím maximální zátěž 1f zásuvky?
Když máte třeba kuchyni, lze mít v jednom jištěném zásuvkovém okruhu zapojenou indukční desku (cca3,5kw) spolu s mikrovlnou troubou (cca1kW), když vím, že zásuvka je 230V/16A => cca 3,5kW?
Zdeněk Friedrich:
Dle ČSN 33 2130 ( na edici nezáleží) má mít každé elektrické zařízení s příkonem nad 2 kW vlastní okruh. V otázce jste si v podstatě odpověděl sám, protože zásuvky na 230V jsou dimenzovány max. na 16A, tudíž maximální zátěž zásuvky je 16 x napětí ve vaší síti (230 +-10%).
Pavel Horský:
Zásuvka na 16A - kabel o průřezu odpovídající vzdálennosti připojení - předřazený jistič 16A - vše v pořádku.
Jak již psal kolega. Spotřebiče nad 2kW vyžadují vlastní okruh. Pak je vaše připojení špatně a je potřeba upravit elektroinstala ci.
Jiří Schwarz:
Mikrovlnka je sama o sobě tak trochu problematický spotřebič. I když má "střední" příkon kolem 1kW, což by odpovídalo proudu pod 5A, dokáže vyhodit jistič B10, takže tam při zapínání mohou být špičky 30 - 50A.
A přepnutí na menší výkon nic neřeší - regulace magnetronu v MW troubě se zpravidla dělá poměrem zapnuto/vypnuto a špička při "druhém zapnutí" bývá vyšší, protože už je magnetron alespoň částečně nažhavený a rychleji nabíhá jeho výkon (je to v podstatě druh přímo žhavené elektronky)
Jan17:
(poklona) za odpovědi, tak nějak jsem to očekával, ale lepší je se zeptat.
Ještě bych vás poprosil o radu, když odeberu jednu proměnnou z rovnice..Jak zjistím na jaký proud je zásuvka nadimenzovaná abych zjistil příkon, který mohou mít spotřebiče? Napadá mě akorát výpočet přes průřez kabelu, ale příjde mi to zbytečně složité..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana