Jaké je přesné označení AL sberačového vodiče pro jeřáb?
Jozef Švec:
Dostal jsem za úkol sehnat holý hliníkový drát průměr 8mm, který se používal u starých jeřábu jako "sběrač".
Neporadíte mě jak se označoval a ještě lépe kde by se dal sehnat ?
Jiří Kubík:
Není to sběrač, ale Al trolejový vodič 8 mm, který se používal u mostových jeřábů
jako příčná trolej pro napájení kočky.
Jako sběrače byly použity grafitové žlábky.
Byly s tím problémy, tak jsme je nahrazovali mědí a kladkami.
Mám tušení, že se už nevyrábí.
Jan Bocek:
Citace: Jozef Švec 03.04.2015, 14:24
Dostal jsem za úkol sehnat holý hliníkový drát průměr 8mm, který se používal u starých jeřábu jako "sběrač".
Neporadíte mě jak se označoval a ještě lépe kde by se dal sehnat ?
Trolejové vodiče ALMgSi 8 mm se někdy opravdu používaly na příčné troleje jeřábů uvnitř hal. Bylo to poválečné zoufalství při nedostatku měděných trolejí. Někdy jsme je nahrazovali i FeZn vodičem 8 mm, nebo 10 mm. Pak se přešlo na kolejničky se smykovými sběrači a ty se nakonec nahradily kabelovými závěsy.
Myslím, že tento vodič seženete v každém VO Elektro, kde mají materiál na hromosvody.
Je běžně skladem ALMgSi 8 mm v tvrdosti T/2 nebo T/4. Vlastnosti najdete v katalogu těchto vodičů. Běžně se dodává v 50 m balení.
Jiří Kubík:
Citace: Jan Bocek 03.04.2015, 19:45
Myslím, že tento vodič seženete v každém VO Elektro, kde mají materiál na hromosvody.
Je běžně skladem ALMgSi 8 mm v tvrdosti T/2 nebo T/4. Vlastnosti najdete v katalogu těchto vodičů. Běžně se dodává v 50 m balení.
... pokud vám nebude vadit kruhový průřez.
Tyto troleje byly používány ještě v sedmdesátých letech i na jeřábech moderních
(na tehdejší dobu).
Jan Bocek:
Citace: Jiří Kubík 03.04.2015, 19:54
... pokud vám nebude vadit kruhový průřez.
Tyto troleje byly používány ještě v sedmdesátých letech i na jeřábech moderních
(na tehdejší dobu).
Na foto tazatel má kruhový průřez.
na jeřábech se používaly rovněž kruhové vodiče. V hutích a ocelárnách.
Na trakci se myslím používají žlábkové speciální troleje....
Vzpomínám na uhlíkové žlábkové sběrače, na napínací háky, později na rolkové sběrače.
Na příčné troleje se používaly troleje 8 mm, ale na podélné troleje jsme používali průměr 10 a 12 mm. Haly byly dlouhé 100-150 m. Natahovat a napínat tyto troleje byl zážitek. Hlavně v zimě kdy byla námraza. Zvláštní kategorie byla také spojování těchto trolejí spojkami.
Od roku 1970 jsme příčné troleje nahrazovali při SO kabelovými závěsy. A podélné troleje jsme nahrazovali speciálními kolejničkami a ˇ"šavlovými sběrači". Prostě třecí sběrače.
Ale to je na téma jeřáby a historie, možná někdo založí takové vlákno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana