Je pro spínání akumulačního topení vhodnější stykač nebo tyristor?
Josef Tomek:
Mám akumulační topení (už to tak bylo z 80. let), které je spínané přes stykač.
Soused mi říkal, že je to špatně, že by to mělo být přes "tyristor".
Hledám přes google, jaký je rozdíl mezi stykačem a tyristorem, ale nedaří se mi to najít.
V čem je tyristor lepší, proč by akumulace měla být zapojena raději přes tyristor než přes stykač?
Miroslav Minařík:
Citace: Josef Tomek 01.04.2015, 14:17
Hledám přes google, jaký je rozdíl mezi stykačem a tyristorem, ale nedaří se mi to najít.
V čem je tyristor lepší, proč by akumulace měla být zapojena raději přes tyristor než přes stykač?
Nedá mi to abychse nezeptal, proč to neobjasnil chytrý soused rovnou?
MrPeter:
Pokud se bavíme o stykači v rozvaděči
U akumulaček (odporová zátěž), které spíná HDO (pouze několikrát denně) nemá použití tyristoru (nebo jiných polovodičů) velký smysl. Při použití kvalitního stykače se jedná v podstatě o nesmrtelnou záležitost. Jediný problém je cvaknutí (dělají se i tiché stykače) a někdy i bručení, spíše starších stykačů.
U tyristoru (spíše triak) nastává problém jak ho sepnout signálem z HDO (je potřeba nějaký obvod = elektronika = možný zdroj poruchy). Navíc zde vznikají ztráty = teplo. V případě poruchy (ty vznikaj většinou když se to nejmíň hodí) nějakýho záhadnýho a exotickýho obvodu by vám stejně elektrikář mohl namontovat tak stykač.
Náhrada za tyristor/triak a řízení je SSR (neplést s SSSR :D ). Což je zjednodušeně elektronický stykač. Uvnitř je elektronika, ale navenek to má silové a ovládací svorky v podstatě jako stykač. Domu je to zbytečně velký a nepotřebný luxus. SSR se používá např. u elektrokotlů, v průmyslu u vytápění pecí, forem, ... Prostě tam, kde je potřeba velice časté spínání, třeba i v řádu sekund.
Pokud se bavíme o termostatu v akumulačkách.
Tyristorem jde udělat plynulá regulace topení, která v akumulačkách není úplně potřebná. Tam jde o to "nabít" cihly jednorázově teplem na nějakou +- teplotu a to podle teploty v místnosti zapínat ventilátor. Ale to řídí stejně pokojový termostat.
Proč by to mělo být přes tyristor soused neříkal? Zřejmě si koupil kamna, který maj v sobě elektronický termostat a ostatní jsou "jó, póvl" :D
Patrik Dedík:
stykač
Ludvík Kubík:
Citace: Josef Tomek 01.04.2015, 14:17
Tyristor je jako náhrada za stykač nepoužitelný. Tyristor – SCR (Silicon Controlled Rectifier) – křemíkový řízený usměrňovač vám udělá z AC 230V něco, jako pulzující stejnosměrný proud, na rozdíl od triaku, který by se dal použít. Soused asi někde něco zaslechl a špatně to pochopil.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana