Jak provádět revizí (ověření) pracovních strojů používaných na staveništi?
Martin Preissler:
Vím, že se tu již stroje několikrát probíraly, ale na něco jsem odpověď nenašel.
Provádíme revize (dovolím si použít termín revize, jelikož jsme autorizovaný servis výrobce a při ověření se zabýváme všemi částmi stroje, hydraulika, mechanické části apod.)
Vím, že by mi na mé otázky měl odpovědět zejména výrobce stroje, ale ten je bohužel dost laxní a nic moc se z nich vyrazit nedá. Inu Italové..
Jde mi hlavně o to, co se má přesně na stroji měřit, když je připojen pohyblivým přívodem.(z 90% jsou stroje používány na stavbách) Ty větší (s výkonem v řádech kW) mají již vlastní rozvaděč - tam je to pak jasné, ale menší typy rozvaděč nemají a ty nejmenší jsou zapojeny na 1f 230V přitom princip strojů je úplně stejný, rozdíl je jen ve velikosti.
Miroš Jan:
Citace: Martin Preissler 30.03.2015, 18:49
Vím, že se tu již stroje několikrát probíraly, ale na něco jsem odpověď nenašel.
Provádíme revize (dovolím si použít termín revize, jelikož jsme autorizovaný servis výrobce a při ověření se zabýváme všemi částmi stroje, hydraulika, mechanické části apod.)
Vím, že by mi na mé otázky měl odpovědět zejména výrobce stroje, ale ten je bohužel dost laxní a nic moc se z nich vyrazit nedá. Inu Italové..
Jde mi hlavně o to, co se má přesně na stroji měřit, když je připojen pohyblivým přívodem.(z 90% jsou stroje používány na stavbách) Ty větší (s výkonem v řádech kW) mají již vlastní rozvaděč - tam je to pak jasné, ale menší typy rozvaděč nemají a ty nejmenší jsou zapojeny na 1f 230V přitom princip strojů je úplně stejný, rozdíl je jen ve velikosti.
Tak na jednu stranu uvádíte, že u strojních zařízení s vlastním rozvaděčem, je to jasné, a na druhou stranu, u strojního zařízení, připojeného z 1 f zásuvky, si nevíte rady?
To mě nějak nesedí.
Je to ještě strojní zařízení, není to už náhodou ruční elektromechani cké nářadí?
Trochu to lépe popište.
Vít Rotrekl:
Co by se tak dalo měřit..
- Isolační odpory
- odpor ochranného vodiče
- pospojení všech kovových částí SZ s ochranným vodičem
- šlo by zkontrolovat krytí - spínačů, ovladačů, rozvaděče
- šlo by zkontrolovat utěsnění a upevnění kabelů
- mechanické poškození
Jan Bocek:
Citace: Martin Preissler 30.03.2015, 18:49
Pokud jste to zařadil do kategorie strojů - strojního zařízení, pak ověřujte to, co je předepsáno v kapitole 18 ČSN EN 60204-1 ed. 2
A pokud děláte kompletní kontroly SZ, tak prověřujete to, co vám ukládá §3 a §4 NV 378/2001 Sb.
Při revizi elektrické části strojů ověřujete jen 7 bodů ze 17, které ukládá NV 378/2001 Sb.
ale dalších 40 bodů kontroly vám ukládá ČSN EN 60204-1 ed. 2
A otázku měření kapitola 18 rozpitvává úplně do detailů a uvádí i postupy jak měřit spojitost ochranného obvodu a další elektrické měřitelné parametry.
A pokud mate "malé" stroje s pohyblivým přívodem na 230V, tak všechny metody měření máte v normě pro spotřebiče popsané do skoro laboratorních úloh, včetně vývojových diagramů.
Myslím, že na tyto otázky výrobce nemusí odpovídat, ale revizní technik v České republice by měl....
Martin Preissler:
(poklona) za názory. Možná bude opravdu nejlepší ty "malé" typy dělat jako spotřebiče dle 331600 ed.2. I když podle me toto zařízení ma spíš povahu stroje. (Svarecky na tupo na svařování plast. potrubí pro průměm 90÷1600mm. Takze opravdu rozdílné velikosti a výkony) od velikosti 500 má svůj vlastní přenosný rozvaděč, takže by se to možná dalo považovat za stroj az od této velikosti, jinak spotřebič. Ono to rozdělení spotřebič/stroj neni úplně přesně dané.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana