Nemáte někdo tip na ohmetr do panelu s funkcí odečítání odporu měřících vodičů?
Martin Kurka:
To Kastner:
mám dojem, že se nejmenovala HU. HU byla jazýčková relé a ta měla přechodový odpor dost mizerný, cca 150mOhm a max spínací schopnost jazýčkového kontaktu v inertní atmosféře 60V/50-80mA. Zato byla pekelně rychlá, dalo se na cívku posílat 100Hz a kontakty použít jako synchrodetekto r (modulátor i demodulátor) pro tenzometry.
Ta relé se zlatými kontakty, co jste asi používali byla v hermetické hliníkové krabičce se skleněnými průvlaky a nahoře bylo reliéfně zapojení a barevnou tečkou označeno napětí cívky. Ale jak se jmenovalo už si dnes nepamatuji. To byla špičková relé a používala se i pro spínání VF do vysílacích antén. Patrně nejaká speciálka pro vojáky. Mám dojem, že nebyla vakuovaná, ale dusíkovaná, nebo argonovaná. Tak dávno již.
Fuk Tomáš:
Citace: Martin Kurka 18.03.2015, 22:23
...To byla špičková relé a používala se i pro spínání VF do vysílacích antén. Patrně nejaká speciálka pro vojáky. Mám dojem, že nebyla vakuovaná, ale dusíkovaná, nebo argonovaná. Tak dávno již.
Po šuplíkách se najdou poklady :D
Taky si nevzpomínám na typ, ale obecně jsme je nazývali "dusíková relé".
Kastner Lubomír:
Kolegu Kurko, ano byla to relé s označením HU, podlouhlá kontakty ve skleněných trubičkách. A vysoce spolehlivá. Díky zlaceným kontaktům a ochranné atmosféře přechodový odpor nulový. Ideální pro spínání malých proudů a napětí a přesné měření.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana